ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Tunisia / Djerba: 2 evrei printre cei 4 morți în atacul de la sinagoga Ghriba (VIDEO)

Doi evrei credincioși care participau la un pelerinaj evreiesc la sinagoga Ghriba de pe insula Djerba din estul Tunisiei au fost uciși într-un atac comis de un jandarm care a ucis și doi colegi înainte de a fi împușcat mortal, a anunțat Ministerul tunisian de Interne.

Cele două victime evreiești, Ben Haddad și Aviel Haddad, erau verișori. Ben Haddad, în vârstă de 42 de ani, locuia în Marsilia, în timp ce Aviel Haddad, în vârstă de 30 de ani, locuia în Djerba și avea și cetățenie israeliană.
Ministerul israelian de Externe a confirmat că una dintre victime era un cetățean israelian.
„Printre morți se numără doi veri evrei, unul de naționalitate israeliană și unul de naționalitate străină. Ministerul de Externe este în contact cu membrii familiei celor decedați”, a precizat ministerul într-un comunicat.
Franța a condamnat miercuri „în termenii cei mai fermi” atacul din fața sinagogii Ghriba din Tunisia, declarându-se „hotărâtă să lupte împotriva antisemitismului alături de Tunisia”.
Atacul a avut loc în două etape, a precizat ministerul într-o declarație. Jandarmul care a tras primele focuri de armă l-a împușcat și ucis pe unul dintre colegii săi și i-a luat muniția. Apoi a mers în zona din jurul sinagogii unde a deschis focul asupra forțelor de securitate înainte de a fi împușcat mortal.

 

Doi „vizitatori” ai sinagogii au fost uciși de focurile de armă ale atacatorului înainte ca acesta să fie împușcat, iar alți patru au fost răniți și evacuați la spital, a adăugat ministerul.
Un alt jandarm a fost, de asemenea, ucis și alte cinci persoane au fost rănite, a precizat Ministerul de Interne.
Atacul a avut loc în timp ce sute de credincioși participau la pelerinajul anual evreiesc Ghriba, care s-a încheiat marți seară la sinagogă.
Forțele de securitate „au înconjurat sinagoga și au asigurat securitatea tuturor celor aflați în interiorul și în jurul acesteia”, a declarat Ministerul tunisian de Interne.
„Investigațiile continuă pentru a elucida motivele acestui atac laș”, a adăugat ministerul, refuzând în acest stadiu să sugereze un atac terorist, pentru a nu afecta turismul.
Presa tunisiană a raportat inițial focuri de armă în apropierea sinagogii Ghriba, după ce un polițist a fost ucis în circumstanțe neclare. Împușcăturile au fost auzite dinspre sinagogă, provocând panică în rândul sutelor de credincioși care participau la pelerinajul evreiesc anual, potrivit presei.
Organizatorii au declarat că peste 5.000 de pelerini evrei, majoritatea din străinătate, au participat anul acesta la pelerinajul de la Ghriba, cea mai veche sinagogă din Africa, care a fost reluat anul trecut după o pauză de doi ani din cauza epidemiei de Covid-19.
Sinagoga Ghriba, cea mai veche sinagogă din Africa, a fost deja vizată în 2002 de un atentat sinucigaș cu camion-capcană care a ucis 21 de persoane. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: