03/10/2023
ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Parlamentul UE: Înghețarea finanțării pentru palestinieni până când manualele școlare nu mai conțin incitare

Pe fondul tirurilor de rachete asupra Israelului, Parlamentul European a adoptat o decizie prin care condamnă Autoritatea Palestiniană pentru incitarea continuă la violență, antisemitism și ură în manualele sale școlare pentru al patrulea an consecutiv.

Decizia a cerut înghețarea finanțării pentru Autoritatea Palestiniană până când programele sale de învățământ vor corespunde standardelor internaționale de pace și toleranță și până când violența va fi eliminată.
Persoanele însărcinate cu redactarea manualelor sunt funcționarii de la departamentul de dezvoltare a conținutului din cadrul Ministerului Educației al Autorității Palestiniene, ale căror salarii sunt plătite de UE.
Decizia a fost adoptată în cadrul inspecției bugetare anuale a UE, care verifică modul în care aceasta cheltuiește banii contribuabililor pentru proiectele UE.
Condamnarea a trecut, cu o majoritate covârșitoare de 451 de voturi pentru, 151 împotrivă și cinci abțineri, datorită sprijinului din partea partidelor de centru-stânga care au votat pentru o formulare fără precedent de critică la adresa palestinienilor în comparație cu anii trecuți.
Pentru prima dată, condamnarea europeană leagă în mod direct incitarea din manualele școlare, pe care le finanțează, de creșterea terorii palestiniene în rândul elevilor și al tinerilor.
Aceasta recunoaște, pentru prima dată, existența antisemitismului și cere în mod flagrant eliminarea acestuia, în timp ce deciziile anterioare nu cereau eliminarea acestuia și doar menționau incitarea și cereau în mod vag ca conținutul palestinian să corespundă valorilor ONU.
Decizia subliniază chiar faptul că conținutul plin de ură nu a fost eliminat, în ciuda afirmațiilor și promisiunilor palestinienilor către UE că manualele au fost schimbate în mod pozitiv și menționează solicitările repetate ale Parlamentului pe această temă.
Parlamentul a votat de nu mai puțin de cinci ori pe parcursul zilei împotriva încercărilor de a șterge sau de a atenua formulările, în urma lobby-ului făcut de delegația palestiniană la Bruxelles și de alte organizații pro-palestiniene.
Comisarul UE responsabil cu finanțarea ajutorului pentru palestinieni, Oliver Varhelyi, a anunțat săptămâna trecută, în timpul unei întâlniri cu ministrul de externe Eli Cohen, că fondurile UE nu vor fi folosite pentru incitarea împotriva Israelului și a promis că Uniunea va finanța un studiu suplimentar privind incitarea și antisemitismul din manualele AP.
Studiile și sugestiile făcute de IMPACT-se, care studiază și disecă manualele școlare din întreaga lume pentru a încuraja un conținut care promovează pacea și toleranța, au servit drept bază pentru condamnare.
Directorul executiv al IMPACT-se, Marcus Sheff, a declarat: „Este o rușine pentru palestinienii care au muncit din greu împotriva acestei decizii la Bruxelles. Aceasta este un indiciu al furiei și frustrării europene față de strategia națională palestiniană de incitare a elevilor la ură și violență cu banii contribuabililor, an de an. Cu siguranță va fi luată în considerare de Comisia Europeană și de comisarul Varhelyi, căruia i se încredințează finanțarea pentru palestinieni și care a declarat săptămâna trecută că fondurile UE nu vor mai putea fi folosite pentru incitarea împotriva Israelului”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: