LUMEA DE AZIMAGAZINROMÂNI ÎN LUMEROMÂNIA

Recital de excepție al Coralei „Armonia”, la Viena (VIDEO) / Autor: Laura Hant, președinta Asociației „Mihai Eminescu” (VIDEO)

Laura Hant

” De n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”, Emil Cioran

În mitologia greacă, zeul Orfeu este simbolul muzicalității, al armoniei. Ascultând Corala Armonia, la Viena, orașul muzicii, unde a fost invitată să susțină două concerte de către Asociația „Mihai Eminescu” Viena, am gândit o clipă că însuși Orfeu s-a pogorât printre noi, într-o splendidă seară de mai, pentru a ne încânta sufletele.
Primul concert, desfășurat în seara zilei de 4 mai a.c., a făcut ca impresionanta Biserică din Centrul Vienei, Karlskirche, considerată una dintre cele mai importante clădiri ecleziastice în stil baroc, la nord de Alpi și unul dintre reperele Vienei, să rivalizeze cu sala de peste drum, de la Musikverein, unde în fiecare zi și de An Nou au loc concerte impresionante, retransmise în lumea întreagă.

Vedete ale muzicii de operă a mai văzut Viena, dar un cor vedetă, precum Armonia, niciodată !

Este bine știut că muzicalitatea formației corale din Constanța, de sub bagheta dirijorală a Arhidiaconului Dr. Iulian Dumitru, este apreciată ca unică în întreaga lume, de unde a cules laurii unor succese eclatante, făcând din România un izvor nesecat de talente muzicale.
O sală arhiplină a răsplătit cu vii aplauze fiecare piesă interpretată de acești minunați muzicieni, ale căror voci divine au atras numeroși spectatori, de fapt turiști aflați în preajma acestei catedrale, de unde, spre mirarea lor, se revărsau armonii sonore impresionante.
La rândul lui, publicul românesc, venit în număr foarte mare la acest recital, a răsplătit, plin de recunoștință, talentul și rafinamentul artistic al membrilor acestui cor, al cărui repertoriu variat a impresionat plăcut numerosul auditoriu.
În cuvântul pe care l-am rostit la finalul concertului am scos în relief momentul de mare semnificație al prezenței unei formații de muzică religioasă venite din România, și nu una oarecare, ci una considerată un reper însemnat pe plan mondial, faptul că noi, ca români, am trăit sentimentul de mândrie adevărată auzind un cor cu voci recunoscute în lumea întreagă, interpretând piese de virtuozitate muzicală sau de dificultate maximă, în limbile greacă, latină, germană sau română, în fața unui public bun cunoscător al muzicii simfonice.

Excelența Sa, domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena îm preună cu doamna Laura Hant

În sală s-a aflat și Excelența Sa, domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, doamna Andreea Dincă, directoarea ICR Viena și domnul Ștefan-Claudiu Marin, director adjunct al ICR Viena, Parintele Prof. Nicolae Dura, muzicieni consacrați și de asemenea un numeros și entuziast public.

Prin prezența acestui celebru cor bărbătesc în sânul comunității românești din capitala Austriei s-a făcut pe viu demonstrația că România posedă valori artistice de mare notorietate, că venirea lor pentru concerte la Viena ar trebui încurajată și sprijinită.
Vreau să adresez din suflet viile mele mulțumiri pentru sprijinul acordat în realizarea acestui mic turneu al Coralei Armonia la Viena, Institutului Cultural Român.
De asemenea doresc sa mulțumesc pentru colaborare Bisericii Ortodoxe Române din Simmering, Părintelui Nicolae Dura precum și Bisericii Catolice Karlskirche și nu, în ultimul rând dirijorului și membrilor corului, inclusiv publicului prezent la aceste evenimente.

Laura Hant, Președinte Asociația “Mihai Eminescu”, Viena

Lasă un răspuns

%d