ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

EVITA ȘTIRUISRAELMAGAZIN

Un eveniment de excepție în lumea muzicii din Israel (VIDEO)

Evita Știru

Corespondenta Anima News, Evita Știru, transmite: Opera Israeliană din Tel Aviv a pus în scenă opera „Theodor” , operă originală, în premieră mondială,în centrul căreia se află figura lengendară a vizionarului Statului Israel, Theodor Hertzel.

Acțiunea se desfășoară pe 2 planuri: perioada tinereții eroului, în vârstă de 20 de ani, student la Viena și perioada maturității, mijlocul anilor 30 ai vieții sale, ziarist, care a urmărit de aproape celebrul proces Dreyfus.
Hertzel era deja căsătorit, dar într-o relație complexă, grea, cu soția și tată a 3 copii.
Elemente biografice, unele necunoscute, ni-l prezintă pe Hertzel, nu numai ca un mit, ca părintele ideii de sionism ci și ca un om sensibil, cu frământări sufletești, cu o viață personală nefericită.
Atât ca student, cât și ca ziarist, s-a confruntat cu grave manifestări de antisemitism, ceea ce l-a determinat să caute o „casă” pentru poporul evreu, unde acesta să nu mai fie persecutat. Hertzel a înteles că rezolvarea este fondarea unui stat pentru poporul evreu, Statului Israel, a cărui a 75-a aniversare s-a sărbătorit de curând.
Opera „Theodor” este în întregime „made in Israel”.
Muzica – compozitorul Yonatan Cnaan; libretul-regizorul și dramaturgul Ido Riklin.
A acompaniat Orchesta Simfonică Rishon LeTzion, sub bagheta dirijorului Nimrod David Pfeffer.
În rolul lui Theodor tânăr – baritonul Noam Heinz; în rolul lui Hertzel matur -baritonul Oded Reich.
Theodor Hertzel, cunoscut și sub numele de Binyamin Zeev Hertzel s-a născut în 2 mai 1860 la Budapesta și a decedat în 3 iulie 1904, la numai 44 de ani, în orășelul Reichenau an der Rax din Austria. (Evita Știru, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: