ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Fosta primă doamnă peruană a fugit în Israel pe fondul unor acuzații de corupție

Eliane Karp Toledo, soția israeliană a fostului președinte peruan Alejandro Toledo, a părăsit Statele Unite pentru a se stabili în Israel, în pofida unei cereri de extrădare împotriva sa în urma unor acuzații de corupție.

Premierul peruan Alberto Otarola a dezvăluit că Eliane Karp Toledo a zburat în Israel, profitând de situația tensionată din punct de vedere al securității, în pofida cererii de extrădare din partea Lima într-un caz de corupție.
În cadrul unei conferințe de presă, Otarola a declarat că Eliane Karp Toledo trebuia să se prezinte în fața unui tribunal din Peru, unde este căutată pentru spălare de bani.
Cazul, care datează din 2013, implică achiziția de bunuri imobiliare valoroase pe numele mamei doamnei Karp, Eva Fernerburg, prin intermediul companiei Ecoteva.
Premierul Otarola a declarat în fața Casei Guvernului: “Ministerul nostru de Externe va urmări acest caz și se va asigura că Eliane Karp răspunde la apelul justiției peruane, care o acuză de spălare de bani. Guvernul peruan se angajează să sprijine toate autoritățile și entitățile autonome în căutarea justiției”.
Karp ar fi folosit pașaportul israelian pentru călătoria sa, în timp ce Departamentul de Justiție al SUA a informat Lima despre plecarea sa prin intermediul ambasadei peruane din Washington.
Ancheta privind presupusele activități de spălare de bani ale familiei Toledo a început în 2013, când Procuratura peruană a descoperit achizițiile imobiliare.


Alejandro Toledo, care a fost președinte al Peru între 2001 și 2006, a fost extrădat recent din Statele Unite pentru a răspunde unor acuzații de corupție.

Potrivit actului de acuzare al biroului procurorului general din Peru, Toledo este acuzat că a acceptat mită în valoare de peste 30 de milioane de dolari de la compania braziliană de construcții Odebrecht.
În schimb, el ar fi acordat companiei concesiunea de a construi a doua și a treia secțiune a autostrăzii interoceanice.
Procuratura susține că o parte din fondurile ilicite au fost plătite către Ecoteva.
Cazul a rămas deschis din 2017, în urma unei cereri a judecătorului Mario Guerra Bonifacio, care a dispus arestarea lui Karp și Toledo pentru o perioadă de 18 luni. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d