ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Israel: Ierusalimul rămâne cel mai populat și cel mai sărac oraș din țară (VIDEO)

Astăzi, miercuri, în ajun de Yom Yerushalayim (Ziua Ierusalimului), au fost publicate noi date demografice pentru oraș.

Potrivit acestora, capitala se apropie de un milion de locuitori, ceea ce face din ea cel mai populat oraș din țară: la sfârșitul anului 2022, avea peste 980.000 de locuitori, adică de două ori mai mulți decât Tel Aviv, potrivit Institutului de Studii Politice din Ierusalim.
Populația Ierusalimului este formată din 590.000 de evrei, 375.000 de arabi (dintre care 362.000 de musulmani și 12.900 de creștini), 3.500 de creștini non-arabi și 10.500 de rezidenți neclasificați.

 

La sfârșitul anului 2021, rezidenții ultraortodocși reprezentau aproximativ 48% din populația evreiască a Ierusalimului și 29% din populația totală a orașului.
Dintre cei 322.800 de evrei cu vârste de peste 20 de ani care locuiesc în oraș, 19% se definesc ca fiind laici, 25% ca tradiționaliști, 20% ca religioși și 35% ca ultraortodocși.
Ierusalimul este un oraș tânăr: la sfârșitul anului 2021, vârsta medie a locuitorilor săi era de 24,2 ani, față de 30,1 ani pentru întreaga populație a Israelului.
Capitala se caracterizează printr-o proporție ridicată de copii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani, care reprezintă aproximativ 35% din populația totală a orașului.
Rata de fertilitate a locuitorilor săi de sex feminin este într-adevăr ridicată: în 2021, aceasta a fost de 3,9 copii pe femeie, ceea ce este semnificativ mai mare decât media națională.
Rata de fertilitate a femeilor evreice este chiar de 4,4 copii – semnificativ mai mare decât rata de fertilitate a femeilor arabe din oraș, care este de 3,1.
Acest lucru se datorează în principal numărului foarte mare de nașteri în familiile ultraortodoxe.


Pe de altă parte, indicele de migrație al orașului rămâne negativ: în 2021, 11.900 de noi locuitori s-au mutat în Ierusalim, în timp ce 22.700 de locuitori au părăsit orașul.
Cu toate acestea, capitala este locul preferat de noii imigranți: în 2021, numărul noilor sosiți care au ales Ierusalimul ca prim loc de reședință a fost de 3.700, cel mai mare dintre toate orașele israeliene.
În 2022, rata de participare a forței de muncă în cea mai activă grupă de vârstă (25-64 de ani) a fost de 67%, față de media națională de 82%.
În cazul bărbaților, rata de participare a forței de muncă este de 74%, comparativ cu 85% pentru întreaga țară.
Ierusalimul continuă să fie unul dintre cele mai sărace orașe din Israel.
În 2021, 39% dintre familiile din oraș trăiau sub pragul sărăciei, aproape dublu față de media națională.
51% dintre copii trăiau sub pragul sărăciei, față de 28% la nivel național.
Conform acestor date, construcțiile în oraș au atins un nivel fără precedent: în 2022, au fost acordate aproximativ 7.300 de noi autorizații de construcție, cel mai mare volum de până acum.
În sfârșit, Ierusalimul continuă să fie un centru de atracție pentru turiști de la sfârșitul pandemiei Covid-19.
Orașul continuă să fie destinația numărul unu din țară în ceea ce privește înnoptările.
„Ierusalimul se află în mijlocul unei revoluții, ale cărei semne sunt deja vizibile pe teren. Orașul este înfloritor și în creștere, la fel ca și afacerile și turismul”, spune primarul orașului, Moshe Leon.
Conform primarului: „Ierusalimul se află pe primul loc în ceea ce privește reînnoirea urbană, iar în domeniul locuințelor, noile autorizații de construcție au crescut de trei ori. Tinerii din centrul țării au început să se mute din nou acolo, alături de giganții high-tech din Israel și din lume, care aduc cu ei locuri de muncă de calitate.” (Anima News)

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: