Chișinău: Zeci de mii de persoane la un miting proguvernamental anti Rusia

Zeci de mii de moldoveni s-au adunat duminică în capitala Chișinău pentru a sprijini acțiunea guvernului lor pro-occidental către Europa, pe fondul a ceea ce oficialii au spus că sunt eforturile Rusiei de a destabiliza țara.

Moldova a fost grav lovită de impactul invaziei Moscovei asupra Ucrainei vecine, pe care Chișinăul a condamnat-o în repetate rânduri și a solicitat aderarea la Uniunea Europeană.
Președintele Maia Sandu a acuzat Rusia că încearcă să-și saboteze integrarea europeană, alimentând protestele și propaganda antiguvernamentală. Moscova neagă orice amestece în treburile Moldovei.
„Moldova nu vrea să fie șantajată de Kremlin”, a spus Sandu la miting, care a fost organizat de guvernul ei și a cuprins o piață centrală.
Poliția a spus că peste 75.000 de demonstranți au fost prezenți.
„Nu vrem să mai fim la periferia Europei”, a spus ea, promițând că Moldova va deveni membră a UE până în 2030.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflat într-o vizită la Chișinău, a vorbit și ea la miting, spunând că Europa va primi Moldova „cu brațele deschise și cu inima deschisă”.
„Este vorba despre noi doi: veți aduce o bucată din Moldova în Europa și veți face Europa mai puternică”, a spus ea.
Manifestanții au cerut liderilor politici ai Republicii Moldova să modifice constituția pentru a menționa în mod specific orientarea europeană a țării.
„Cred într-o Moldova europeană și vreau pentru țara mea un viitor cu dezvoltare economică și socio-politică avansată”, a spus Alexandrina Miron, în vârstă de 18 ani.
„În acest moment suntem puțin în urmă, dar vom ajunge încet din urmă și vom fi la egalitate cu Europa”.
Liderul partidului de opoziție prorusă, omul de afaceri exilat Ilan Shor, le-a spus susținătorilor săi la protestele rivale din mai multe orașe prin intermediul unei linkuri video că va solicita un referendum privind politica externă a Republicii Moldova.
Shor, sancționat de SUA ca agent al influenței ruse în Moldova, a fost condamnat luna trecută la 15 ani de închisoare în lipsă pentru rolul său în furtul din 2014 a 1 miliard de dolari de la băncile moldovenești. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: