ISRAELMAGAZINMEDICINĂ / ȘTIINȚĂ

Israel: Copil conceput prin fertilizare in vitro, fără legătură genetică cu tatăl

Umbra unui nou scandal de fertilizare in vitro planează asupra Israelului. Un copil conceput prin fertilizare in vitro (FIV) la Centrul medical Assuta Ramat Hahayal din Tel Aviv pare să nu aibă nicio legătură genetică cu tatăl său.

Descoperirea ridică temeri că spitalul ar fi putut amesteca mostre de spermă, a declarat Ministerul israelian al Sănătății.
Cazul a ieșit la iveală după ce centrul medical a fost contactat de un cuplu care a apelat la o fertilizare in vitro în 2018 și care a fost supus recent unui test genetic la o unitate din afara Israelului.
Potrivit rezultatelor testului, nu există nicio legătură genetică între copil și tată, ceea ce înseamnă că este posibil ca proba de spermă a tatălui să fi fost schimbată cu alta în timpul procedurii medicale.
Potrivit spitalului, părinții au cerut să nu fie efectuată nicio anchetă în acest caz, pentru ca intimitatea lor să fie protejată. Cu toate acestea, centrul medical s-a angajat să desfășoare o anchetă internă.
Suspiciunea de confuzie FIV este al doilea caz de acest fel care vizează un centru medical al grupului Assuta în mai puțin de un an, după ce o femeie care a făcut FIV la unitatea din Rishon Letsion a descoperit că, copilul pe care îl purta în pântece, nu era înrudit genetic nici cu ea, nici cu tatăl lui.
În urma unei anchete, o comisie a Ministerului Sănătății a pus o eroare de manipulare pe seama unui nou protocol introdus și considerat mai puțin costisitor.
“În acest caz, considerentele economice au prevalat asupra principiilor de bază de menținere a calității și siguranței tratamentului. Această preferință a transformat această instituție medicală într-o linie de asamblare, una dintre rotițele căreia a luat-o razna, provocând suferință și durere, nu numai părinților, ci întregii comunități de pacienți și îngrijitori de la Assuta și din toate unitățile de FIV din Israel”, a deplâns comisia de anchetă. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d