ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Israel: Sarcofage egiptene antice scanate

Capacele unor sarcofage din Egiptul antic au fost transferate de la Muzeul Israelului la Spitalul Shaarei Zedek pentru a fi scanate. Scopul examinării a fost acela de a urmări acțiunile pregătitoare efectuate de meșteri înainte ca obiectele să fie decorate.

Această operațiune complexă a necesitat cinci luni de pregătire, în coordonare între personalul Muzeului Israelului și cel al departamentului de imagistică de la Shaare Tzedek.
A fost nevoie să se confecționeze cutii speciale adaptate pentru a transporta capacele, la dimensiunile exacte ale fiecăruia.
Capacul primului sarcofag datează din jurul anului 950 î.e.n. și a aparținut unui cântăreț pe nume Lal Amun-Ra, care efectua ceremonii.
Cel de-al doilea sarcofag a aparținut unui nobil egiptean pe nume Petah-Hotep și datează din perioada cuprinsă între secolele VII și IV î.e.n.
Ambele au fost sculptate din lemn de sicomor.
“Scanarea ne-a permis să înțelegem mai bine acțiunile meșterului care a creat aceste capace de sarcofag, aducând astfel o contribuție semnificativă la cercetările pe care le desfășurăm. Am reușit să identificăm cavități în lemn care au fost umplute cu ipsos ca parte a pregătirii pentru decorarea obiectelor, precum și diverse piese care au fost turnate în întregime în ipsos și nu au fost sculptate direct din lemn”, a declarat Nir Or Lev, curator de arheologie egipteană la Muzeul Israelian.


“Nu se întâmplă în fiecare zi să vezi o întâlnire între istoria glorioasă și progresul tehnologic medical. Tehnologia de ultimă generație ne-a permis să scanăm fiecare milimetru al acestor capace, într-un program cu două niveluri de energie care este unic pentru scanerul nostru. Scanarea cu acest dispozitiv avansat ne-a permis să vedem o separare între diferitele tipuri de material – lemn, ipsos și spațiu aerian – în timp ce rezoluția înaltă ne-a permis să identificăm inelele de copac în secțiune transversală. Pe secțiuni au fost efectuate reconstrucții tridimensionale pentru a-i ajuta pe cercetători să descopere compoziția diferitelor materiale”, a explicat Shlomi Hazan, radiolog șef la spitalul Shaare Tzedek. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d