ISRAELMAGAZIN

Israel: Tensiuni puternice în cadrul coaliției înainte de adoptarea bugetului

Guvernul lui Benjamin Netanyahu începe în această săptămână un maraton legislativ pentru votarea bugetului 2023-2024, în timp ce termenul limită pentru aceasta este stabilit pentru 29 mai.

Tensiunile puternice din cadrul coaliției, provocate în special de revendicările partidelor ultraortodoxe, riscă să complice dezbaterile din Knesset și ar putea compromite adoptarea bugetului, evocând spectrul unei dizolvări a Parlamentului.
Invocând promisiuni făcute în cadrul acordului de coaliție cu Likud-ul premierului Benjamin Netanyahu, partidul Agudat Israel, care face parte din partidul Iudaismul Unificat al Torei, amenință să împiedice adoptarea bugetului dacă nu primește 600 de milioane de shekeli (151 de milioane de euro) în plus pentru finanțarea studiilor în școlile talmudice, pe lângă miliardele de shekeli deja alocate în buget. Liderul Agudat Israel, Itzak Goldknopf, i-a dat termen până duminică lui Benjamin Netanyahu să răspundă ultimatumului său.
Deși Agudat Yisrael are doar trei deputați – ceea ce înseamnă că, coaliția de 64 de membri poate aproba bugetul fără votul lor – face presiuni asupra celeilalte formațiuni, Degel HaTorah, condusă de Moshe Gafni, pentru a se alătura cererii sale.
Oficiali de rang înalt ai coaliției, neidentificați, au fost citați spunând că revizuirea bugetului în acest stadiu, după procesul îndelungat de aprobare de către comisia de finanțe a Knessetului, ar fi o „nebunie”, a relatat Channel 12. Dar Benjamin Netanyahu și ministrul de Finanțe, Betsalel Smotrich, sunt convinși că partenerii de coaliție nu au niciun interes să răstoarne guvernul.


În vederea pregătirii maratonului de dezbateri și voturi, comisia Knessetului a aprobat proceduri speciale de dezbatere pentru proiectele de lege privind Finanțele, conform articolului 98 din statutul Knessetului. Acest articol permite opoziției să întârzie votul prin discursuri lungi în plen, într-un interval de timp limitat.
În cazul în care coaliția nu reușește să adopte întregul buget în această săptămână, președintele Knessetului, Amir Ohana, a aprobat o altă sesiune a Knessetului în duminica următoare, pentru a obține un vot favorabil.
În caz contrar, Knesset-ul va fi dizolvat și vor fi programate noi alegeri. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d