ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA DE AZIMAGAZIN

Liderii japonez și sud-coreean se află la Hiroshima pentru o vizită istorică

Liderii Japoniei și Coreei de Sud au efectuat duminică o vizită istorică la memorialul pentru victimele coreene ale bombei atomice din Hiroshima, în vestul Japoniei, în contextul în care au fost reluate relațiile dintre cei doi vecini.

Premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, însoțiți de soțiile lor, au depus buchete albe în fața memorialului din Parcul Memorial al Păcii înainte de a se înclina unul lângă altul.
Omagiul comun a avut loc în marja summitului liderilor G7, care s-a desfășurat până duminică în orașul japonez care a fost victima primului bombardament atomic din istorie, în 1945, și la care Japonia i-a invitat și pe liderii a opt țări terțe, inclusiv Coreea de Sud.
Este pentru prima dată când liderii celor două țări vizitează împreună memorialul, iar înainte de Fumio Kishida, doar un alt prim-ministru japonez mai vizitase memorialul până acum.
Acțiunea curajoasă a premierului Kishida va fi ținută minte pentru că a deschis calea către un viitor pașnic, exprimându-și totodată durerea pentru victimele coreene ale bombardamentului atomic”, a declarat Yoon după o întâlnire bilaterală care a urmat vizitei lor la memorial.
Relațiile dintre Tokyo și Seul au fost mult timp otrăvite de dispute istorice legate de ocupația militară japoneză din 1910-1945 în peninsula coreeană, cum ar fi problema „femeilor de reconfortare” coreene, un eufemism pentru sclavele sexuale ale soldaților japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și a muncitorilor forțați coreeni pentru companiile japoneze.
Însă liderii celor două țări, aliați apropiați ai Washingtonului, au început să își consolideze legăturile de la anunțul de la începutul lunii martie al unui plan al Seulului de despăgubire a sud-coreenilor care au fost supuși anterior muncii forțate și în fața provocărilor regionale comune din partea Chinei și a Coreei de Nord.
Cei doi vecini au reluat discuțiile regulate la nivel înalt, Yoon vizitând Tokyo în aprilie, urmat de o călătorie a lui Fumio Kishida la Seul la începutul lunii mai, unde a declarat că are o „inimă sângerândă” din cauza suferinței coreenilor sub colonizarea japoneză.
În ciuda criticilor și a scepticismului conservatorilor din ambele țări cu privire la această apropiere, remarcile lui Kishida „au avut un puternic ecou în rândul publicului” din Coreea de Sud, a declarat duminică Yoon.
Fumio Kishida a salutat, de asemenea, reluarea legăturilor, afirmând că ritmul accelerat al întâlnirilor bilaterale „demonstrează progresul relațiilor dintre Japonia și Coreea de Sud”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: