Ierusalim: Economiștii israelieni denunță creștere semnificativă a finanțării pentru sectorul religios

O scrisoare semnată de 280 de economiști israelieni a denunțat bugetul guvernului, prezentat săptămâna aceasta la Knesset, care include o creștere semnificativă a finanțării pentru sectorul ultraortodox (haredi) și cel religios-sionist, inclusiv alocarea unei părți din buget către structuri școlare care nu predau materii laice, a relatat duminică revista economică Globes.

„Avertizăm că transferurile de fonduri în cadrul acordurilor de coaliție, așa cum sunt reflectate în viitorul buget care va fi votat în această săptămână, ar cauza daune semnificative și pe termen lung economiei Israelului și viitorului său ca țară prosperă. Acest lucru se datorează creșterii fără precedent a resurselor alocate instituțiilor educaționale ultrareligioase (haredi) neoficiale, fără a le condiționa de o supraveghere obligatorie și de studii de bază complete, precum și creșterii ajutorului financiar pentru studenții yeshiva (școli talmudice)”, au scris economiștii, după ce guvernul a majorat fondurile pentru ultraortodocși cu peste un miliard de shekeli, ajungând la 13,6 miliarde de shekeli (pe doi ani) dintr-un buget total de 480 de miliarde.
Printre semnatarii scrisorii se numără fostul director general al Ministerului de Finanțe, profesorul Avi Ben-Bassat, fostul viceguvernator al Băncii Israelului, profesorul Avia Spivak, profesorul Eitan Sheshinski și fostul președinte al Consiliului Economic Național, profesorul Eugene Kandel.
Potrivit scrisorii, aceste măsuri îi vor priva pe elevii ultraortodocși de posibilitatea de a dobândi competențele de bază esențiale pentru integrarea lor ca absolvenți pe piața forței de muncă într-o economie avansată și vor reduce stimulentul pentru absolvenți de a se integra pe această piață.
„Din păcate, guvernul israelian nu numai că nu reușește să abordeze această problemă gravă, dar alege măsuri care o exacerbează și înclină viitorul economiei israeliene către lumea a treia. Guvernul israelian trebuie să își revină și să reconsidere alocarea fondurilor coaliției, care sunt acordate acum din considerente politice pe termen scurt, dar care, pe termen lung, vor transforma Israelul dintr-o țară progresistă și prosperă într-o țară înapoiată, în care o mare parte a populației nu dispune de competențele de bază pentru viața din secolul XXI”, se argumentează în scrisoare.
Potrivit economiștilor, deja în prezent, aproape 25% dintre copiii de vârstă școlară se nasc în familii ultraortodoxe, iar această proporție ar urma să se dubleze până în 2050.
„Suntem de acord că abilitatea acestor copii de a se integra în viitor pe piața muncii, de a câștiga un trai decent și de a plăti impozite, este o chestiune crucială pentru viitorul economiei israeliene. Cercetările arată că, copiilor care nu studiază pe deplin materiile de bază le va fi foarte greu să depășească dificultățile pe parcursul vieții lor profesionale ca adulți. Nivelul mediu de cunoștințe al elevilor israelieni în matematică, științe și citire este mai scăzut decât în toate țările dezvoltate. Guvernul ar trebui să îmbunătățească semnificativ sistemul educațional israelian în ansamblu”, continuă scrisoarea. (Anima News)

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: