ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Negocieri în curs pentru un acord între Israel și Arabia Saudită (media)

Negocieri de normalizare între Israel și Arabia Saudită sunt în curs de desfășurare, sub presiunea SUA și cu medierea Bahrainului, a relatat Channel 12 israelian, citând surse saudite.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul de Externe, Eli Cohen, sunt implicați în negocieri prin intermediul unor conversații telefonice.
Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salmane a sosit la Manama, Bahrain, și participă la discuții sub medierea ministrului de Externe din Bahrain, Abd al-Latif al-Ziani.
Mica țară din Golf a fost aleasă ca mediator la cererea saudiților.
O sursă implicată în discuții a declarat pentru Channel 12 că “negocierile sunt foarte complexe” și că acestea se desfășoară sub presiunea administrației Biden.
Liderii saudiți ar fi pus condiții pentru un acord cu Israelul, și anume concesii în problema palestiniană.
Potrivit unor surse din Arabia Saudită, principalele cereri apărute în cadrul negocierilor sunt transferul anumitor competențe în Cisiordania de la armata israeliană la forțele Autorității Palestiniene.
Riadul cere ca acestea din urmă să aibă, de asemenea, competențe de securitate asupra Muntelui Templului și a Bisericii Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului – măsuri care este foarte puțin probabil să fie aprobate de actualul guvern israelian.
Un oficial israelian nu a negat că au avut loc recent discuții , afirmând: “Vom ști în următoarele săptămâni unde va duce acest lucru”.
Ministrul de externe din Bahrain a vorbit cu Eli Cohen.
“În timpul conversației, cei doi bărbați au trecut în revistă relațiile bilaterale dintre cele două țări pentru a construi pe baza intereselor comune”, se arată într-un comunicat.
Bahrainul a mai adăugat că cei doi bărbați au discutat despre situația politică din Orientul Mijlociu, subliniind importanța stabilirii securității, păcii și stabilității în regiune.
Cu doar două săptămâni în urmă, au fost raportate progrese în normalizarea cu Arabia Saudită – cu ajutorul SUA. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, declarase că SUA “lucrează la un acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită”. El a împărtășit că a avut recent o conversație video cu omologul său israelian Țahi Hanegbi, precum și cu prim-ministrul Netanyahu.
Un oficial israelian de rang înalt a declarat că au loc discuții strânse sub medierea SUA între Israel și Arabia Saudită, pentru a stabili zboruri directe pentru musulmani din Israel către Jeddah, în Arabia Saudită. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d