ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Israel: Căderea monedei naționale, shekel, se accelerează

Dolarul s-a tranzacționat la 3,726 shekeli miercuri dimineață târziu, în creștere cu 1,47%, în timp ce euro se tranzacționa la 4,018 shekeli, în creștere cu 1,52%. Valoarea shekelului continuă astfel să se deprecieze la un nivel alarmant, a relatat ziarul de afaceri israelian Globes.

Shekelul a continuat să se deprecieze chiar și după ce guvernul a adoptat miercuri dimineață bugetul 2023-2024, influențat în special de comentariile șefului Statului Major israelian Herzi Halevi, care a declarat că evoluțiile negative din Iran ar putea determina Israelul să ia măsuri.
În prezent, shekelul se află la cel mai scăzut nivel din martie 2020. Pe termen scurt, valoarea shekelului depinde în mare măsură de comentariile politice și de securitate, potrivit economistului-șef al Băncii Mizrahi, Ronen Menachem. „Acesta este motivul pentru care vedem o astfel de creștere a cursului de schimb după comentariile șefului Statului Major al IDF”, a adăugat el.
Prăbușirea shekelului s-a datorat „incertitudinii crescute din cauza remarcilor șefului de stat major și a aprobării bugetului, care pune din nou în discuție problema reformei judiciare”, potrivit lui Ori Greenfeld, economist-șef la fondul de investiții Psagot.
„Când crește incertitudinea, aceasta se reflectă în cursurile de schimb”, a adăugat el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d