ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Israel: O plagă mortală a distrus toți aricii de mare negri din Golful Eilat / Reciful de corali ar putea fi distrus

Întreaga populație de arici de mare negri din Golful Eilat a fost complet distrusă, din cauza unui parazit patogen unicelular care s-a mutat din Marea Mediterană în Marea Roșie – ceea ce ar putea duce la distrugerea întregului recif de corali din Israel.
Acestea sunt concluziile unei serii de noi studii alarmante realizate de Universitatea din Tel Aviv.

Tendința mortală, care a dus la moartea a mii de arici de mare pe coasta de nord a Golfului în doar câteva luni, este atât de gravă încât mortalitatea pe scară largă se înregistrează acum și în alte țări din regiune, inclusiv în Egipt, Arabia Saudită, Grecia și Turcia.
Cercetătorii subliniază că aricii de mare, în general, și heringii cu țepi lungi, în special, sunt considerați a fi specii-cheie esențiale pentru buna funcționare a recifului de corali.
Potrivit echipei de cercetători, „trebuie să se înțeleagă că nivelul amenințărilor la adresa recifurilor de corali este deja la un nivel record, iar acum s-a adăugat o nouă variabilă – nu a existat niciodată o astfel de situație în istoria înregistrată în Golful Eilat”.
Potrivit evaluării cercetătorilor, sursa plăgii mortale este un parazit patogen unicelular din familia ciliatelor, care s-a mutat din Marea Mediterană în Marea Roșie.
În urma cercetărilor, a fost înaintat un raport către Autoritatea pentru Natură și Parcuri în care se prezintă situația actuală, iar în prezent se studiază măsuri de urgență pentru salvarea recifului de corali din Israel.
Cercetarea a fost realizată sub conducerea doctorului Omri Bronstein și a doctoranzilor Rotem Zirler, Lisa Maria-Schmidt, Lahan Roth și Gal Avitar de la Școala de Zoologie și de la Muzeul de Natură Steinhardt din cadrul Universității din Tel Aviv și a fost publicată în revista Frontiers in Marine Science și în Royal Society Open Science.

Nu este prima dată

Dr. Bronstein subliniază: „Din cauza intensității mortalității, am crezut inițial că este vorba de poluare, de o deversare locală de substanțe chimice sau de otrăvire de la industria și hotelurile din nordul Golfului, dar după ce am verificat alte situri din Eilat, Iordania și Sinai, ne-am dat seama că nu este vorba de un eveniment local. Toate semnele indică o epidemie care se răspândește rapid.”

Mortalitatea în masă le-a amintit cercetătorilor de istoria dispariției ariciilor de mare din Caraibe.
Până în 1983, reciful de corali din Caraibe era un recif tropical care semăna cu reciful de corali din Golful Eilat.
Dar o boală misterioasă a eliminat cea mai mare parte a populației de arici de mare. Când aricii de mare au dispărut, algele s-au înmulțit, blocând lumina soarelui de la corali, iar întregul recif a suferit o transformare ireversibilă – dintr-un recif de corali în câmpuri de alge.

Arici mort

„Anul trecut, boala a revenit și a izbucnit în Caraibe, ucigând populațiile și indivizii supraviețuitori”, explică dr. Bronstein, care notează că „un grup de cercetători de la Universitatea Cornell a identificat luna trecută cauza morții în Caraibe: un parazit patogen din familia ciliatelor.
Patologia pe care o recunoaștem la aricii de mare care mor în Grecia și Turcia este aceeași cu cea a aricii de mare din Caraibe și este, de asemenea, patologia aricilor de mare care mor aici, în Marea Roșie. Trebuie să înțelegem gravitatea situației: mortalitatea în Marea Roșie crește într-un ritm amețitor.
În fundal, există încă un mare mister: ce ucide aricii? Este vorba de agentul patogen din Caraibe sau de un factor nou și necunoscut?”
În opinia sa, ar trebui înființat cât mai curând un nucleu de reproducere a acestor arici de mare, pentru a putea, dacă este necesar, să îi readucem în viitor în mediul natural.
„Ca și în cazul virusului corona, nimeni nu știe ce se va întâmpla – dacă această epidemie va trece de la sine sau dacă va rămâne aici mulți ani și va provoca o schimbare dramatică în reciful de corali”, a spus el.
„Prin urmare, trebuie să investim toate eforturile în prevenire. Din păcate, fereastra de oportunitate pentru a păstra o populație sănătoasă a acestei specii în Eilat s-a închis deja. Dacă vrem să creăm un nucleu de reproducere, trebuie să acționăm acum și să păstrăm indivizi sănătoși din zona mediteraneană israeliană – înainte ca boala să ajungă și acolo”, subliniază dr. Bronstein.
Dr. Dror Tsurel, de la Centrul științific de monitorizare și cercetare marină al Ministerului Protecției Mediului, a răspuns: „Dimensiunea populației de arici de mare din Eilat, și în special a speciei comune Diadema Setosum, a scăzut începând cu 2016, care este măsurată în cadrul monitorizării naționale din Golful Eilat, realizată de minister. Aceasta este cauzată de o varietate de motive, cum ar fi apa de mare mai caldă și efectul creșterii numărului de furtuni de iarnă. În ultimul an, această populație, aflată deja într-o situație dificilă, a suferit un alt prejudiciu, suspectat a fi focarul unui agent patogen transportat în apa de mare”.
Pentru a preveni pătrunderea de noi agenți patogeni în Golful Eilat, Ministerul israelian al Protecției Mediului a început să ceară instalațiilor care deversează apă în mare, cum ar fi companiile de acvacultură și observatorul subacvatic, să dezinfecteze apa înainte de a o deversa în mare.
În pofida declinului populației de arici de mare, nu au fost observate înflorituri de alge care să amenințe reciful de corali.
Monitorizarea națională indică faptul că peștii de recif vegetarieni reușesc în prezent să facă față algelor care amenință reciful, deși populația lor este încă în curs de recuperare după evenimentul de mortalitate în masă din august 2018. Dispariția ariciului de mare subliniază necesitatea de a proteja peștii de recif și întărește recomandarea cercetătorilor care se ocupă de monitorizare de a interzice pescuitul în Golful Eilat.
Moartea aricii de mare ilustrează cât de sensibil este reciful de corali din Eilat. Programul național de monitorizare continuă să monitorizeze starea florei și a faunei din Golful Eilat, inclusiv a ariciului de mare.”
Dr. Assaf Zebuloni, ecologist al Golfului Eilat la Autoritatea pentru Natură și Parcuri, a declarat: „Având în vedere situația în care populațiile de arici de mare au fost afectate mortal, este extrem de important să se reducă la minimum, pe cât posibil, afluxul de noxe în Golful Eilat din surse umane. Aricii de mare sunt foarte importanți în sistemul de recif, iar în absența lor, adaosul de nutrienți poate provoca înmulțiri masive de alge, care vor lua locul coralilor”.
Acesta este un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea și sensibilitatea ecosistemului golfului Eilat la schimbările de mediu, multe dintre acestea fiind în prezent provocate de om.
Autoritatea pentru Natură și Parcuri acceptă constatările cu îngrijorare și consideră că este important să convoace organismele responsabile de sănătatea golfului pentru a stabili cum poate fi redus fluxul de nutrienți în acesta”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: