ISRAELMAGAZIN

Israel – Un miracol și un eșec: Teroristul s-a strecurat pe sub poarta fără paznic și a trecut pe lângă copii care se jucau (VIDEO)

Armata investighează modul în care un terorist înarmat cu un cuțit a trecut fără probleme prin poarta principală a localității israeliene Tana Omer, a trecut pe lângă un loc de joacă plin de copii și s-a apropiat de sinagogă, unde a fost ucis.
Teroristul a fost identificat ca fiind Alaa Kaysia (28 de ani), rezident al așezării Dahriya de lângă Hebron.

O companie privată gestionează paza, dar armata israeliană este responsabilă pentru aceasta. Unul dintre locuitori dă vina pe retragerea soldaților care obișnuiau să păzească sinagoga: „Ne-au neglijat”.
Tentativa de atentat a avut loc în localitatea israeliană Tana Omer, la sud de Muntele Hebron, iar principala întrebare care este analizată în prezent este cum a reușit teroristul palestinian să intre nestingherit în localitate, prin poarta principală: teroristul a fost înregistrat în timp ce se târa printr-un gol dintre partea de jos a porții și șosea și și-a continuat drumul până la o sinagogă din localitate, în apropierea căreia a încercat să comită un atac cu cuțitul – dar, din fericire, a fost împușcat de un membru al echipei de urgență și nu a reușit să rănească pe nimeni.

Teroristul Alaa Kaysia

Dar tentativa de atac se putea termina mult mai rău: teroristul a reușit să se apropie de sinagogă, lângă care se află un loc de joacă care în acel moment era plin de femei și copii. Dintr-un motiv oarecare, teroristul a trecut mai departe și a continuat spre sinagogă, înainte de a fi ucis.
„Ceea ce s-a întâmplat aici este un miracol. Este un miracol că nu a reușit să facă rău nimănui pe drum”, a declarat o sursă de securitate, subliniind că armata israeliană (Țahal) este responsabilă pentru securitate localității.
Dar Țahal nu asigură direct securitatea zonei, iar cel care o face este o societate civilă, cu care armata investighează posibilitatea infiltrării teroristului.
În același timp, întreaga responsabilitate pentru protejarea localității revine armatei, și în special batalionului, brigăzii și unităților regionale care protejează zona.
Șeful Consiliului Regional al Muntelui Hebron, Yohai Demari, a declarat că intrarea teroristului a fost surprinsă de camerele de supraveghere, dar nu este clar cum se împacă acest lucru cu faptul că teroristul a continuat în apropierea sinagogii, deși distanța față de intrare nu este mare.
Unii locuitori au acuzat armata că i-a îndepărtat recent pe soldații care se aflau la intrarea în localitate.
„Erau 40 de copii afară. În timpul sărbătorilor, obișnuiau să împartă înghețată. A fost un miracol ce s-a întâmplat, dar armata ne-a neglijat”, a spus unul dintre ei.
Un alt locuitor, Boaz Lavi, a declarat: „Dacă ar mai fi fost o altă pereche de ochi aici, la intrarea în localitate, nu ar fi putut intra”.
Potrivit acestuia: „Probabil că teroristul și-a marcat ținta, sinagoga. A ajuns în piață, unde sunt femei, mame și copii. Presupun că ambiția lui era să comită un atac amplu. A ignorat mamele și copiii și s-a dus direct la intrarea în sinagogă. În sinagoga noastră, unul din doi credincioși este înarmat. Unul dintre credincioși l-a observat cu un cuțit în mână – și l-a împușcat înainte ca acesta să poată executa un atac.”
Un alt rezident, Miki Hiller, a adăugat: ” Nu există paznici la intrare. Trebuie să intrăm cu o aplicație sau cu un telefon, iar dimineața este un paznic care îi lasă să intre pe muncitorii arabi.”
Tentativa de atac a avut loc într-o perioadă de securitate relativ liniștită din Iehuda-Shomron (Cisiordania), în sud și nu departe de Mitar, în regiunea Beer Sheva. Așezarea Tana Omer, care are o populație de aproximativ 1.000 de locuitori, a fost creată în 1983 prin decizie guvernamentală – ca răspuns la atacul terorist de la Dahriya, în regiunea Hebron, în care a fost ucisă Esther Ohana din Beit Shean. În apropiere se află ferma Mor, care crește oi și cai, unde a avut loc un atac cu cuțitul în 2017 în care un israelian a fost rănit ușor. Apoi, acesta a reușit să-l împuște pe terorist.
Tensiunile din regiune sunt încă foarte mari și chiar lunea trecută a avut loc un schimb de focuri în Shomron, unde s-a deschis focul asupra unei mașini care se deplasa între intersecția Tapfu și intersecția Magdalim.
În mașină se aflau o mamă și cele patru fiice ale sale, iar în imaginile dramatice filmate din interior se aude o rafală de focuri de armă spre mașină – urmată de strigătul mamei către fiicele sale: „Aplecați-vă, aplecați-vă! Fetelor, sunteți bine?
Unul dintre gloanțe a lovit spațiul dintre parbriz și capotă, iar mama a declarat că ea și fiicele sale au fost salvate printr-un „mare miracol”.
Cu o zi înainte, un atac cu mașină capcană a avut loc în Hawara, lângă localitatea palestiniană Shem, iar un soldat a fost ușor rănit.
În ambele cazuri, capturarea teroriștilor nu a fost raportată. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: