ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

EVITA ȘTIRUISRAELMAGAZIN

Olimpiada Munchen 1972 – Asasinarea sportivilor evrei: Istoricii însărcinați să facă lumină asupra masacrului, și-au început activitatea

Evita Știru

Corespondenta Anima News, Evita Știru, transmite: Grupul de istorici însărcinat să facă lumină asupra atacului terorist palestinian de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 și-a început activitatea, a anunțat marți Berlinul.

Comisia internațională de experți formată din opt membri – majoritatea cu sediul în Israel și Germania – a fost numită în aprilie de Ministerul german de Interne, ca parte a unui acord încheiat anul trecut cu rudele celor 11 atleți israelieni uciși în atac.


La prima reuniune a comisiei, care a avut loc la Berlin, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a promis că „evenimentele care au înconjurat acest atac teribil vor fi în sfârșit examinate într-un mod complet și transparent”.
„Rezultatele acestei cercetări ar trebui să ofere răspunsuri la numeroasele întrebări nerezolvate, răspunsuri pe care guvernul german le datorează membrilor familiilor victimelor și publicului de mai bine de 50 de ani”, a declarat ea, adăugând că vor exista „publicații și evenimente regulate” legate de această activitate.
La 5 septembrie 1972, opt bărbați înarmați din grupul terorist palestinian Septembrie Negru au pătruns în apartamentul echipei israeliene din Satul Olimpic, omorând două persoane și luând nouă ostatici.
Poliția vest-germană a lansat o operațiune de salvare care s-a transformat într-un fiasco total, în timpul căreia ostaticii au fost uciși, împreună cu cinci dintre cei opt teroriști și un polițist.
În pofida acestei tragedii, Comitetul Internațional Olimpic a decis să continue Jocurile.
În septembrie 2022, la comemorarea a 50 de ani de la masacrul de la Munchen, la care au participat președintele israelian și rudele victimelor, președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a cerut scuze pentru numeroasele eșecuri ale Germaniei înainte, în timpul și după atac.
De asemenea, Germania a fost de acord să despăgubească rudele victimelor cu 30 de milioane de dolari, după ce acestea au amenințat că vor boicota evenimentul, considerând că suma de despăgubiri promisă anterior de Berlin nu era suficient de mare. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: