CONTACTISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Israel caută răspunsuri după atacul de la frontiera egipteană

Israelul încearcă să clarifice zonele de umbră din jurul incidentului de sâmbătă din sudul țării, în care trei soldați au fost uciși de un terorist care a reușit să se infiltreze în țară înainte de a fi împușcat mortal, în timp ce mai multe părți au cerut armatei să deschidă o anchetă.

Potrivit versiunii armatei egiptene, un „membru al forțelor de securitate (egiptene) care urmărea traficanți de droguri” a trecut un punct de control între cele două țări. A urmat un „schimb de focuri, soldat cu trei morți de partea israeliană”, în afară de moartea egipteanului.
Cu toate acestea, potrivit ziarului Maariv, teroristul se afla în posesia unui Coran, ceea ce sugerează că ar fi putut fi radicalizat.
Țahal consideră că acest factor ar fi putut motiva actul său terorist.
La rândul său, postul de radio israelian militar, Galei Țahal, a raportat descoperirea unui cuțit pe corpul teroristului, pe care acesta l-ar fi folosit pentru a tăia legăturile care asigurau poarta prin care a trecut.
De asemenea, au fost găsite șase încărcătoare de arme, ceea ce atestă un atac pregătit cu atenție.
De la postul său, individul ar fi mers pe jos aproximativ șase kilometri, ar fi escaladat o stâncă și ar fi ajuns la gardul de frontieră cu un rucsac încărcat cu echipament. Cu ajutorul unuia dintre cuțitele pe care le avea asupra sa, a reușit să deschidă o poartă din gard, care era pur și simplu închisă cu fermoar, și s-a apropiat de soldați fără a le trezi suspiciuni.
A fost apoi lansată o acțiune de urmărire a ucigașului, folosind în special drone, iar „la prânz” acesta a fost localizat pe teritoriul israelian. A urmat un schimb de focuri, iar teroristul, identificat ca fiind un polițist egiptean, a ucis un al treilea soldat israelian, Ohad Dahan, în vârstă de 20 de ani, înainte de a fi împușcat mortal de către forțele israeliene aflate la fața locului.
Armata israeliană încearcă să afle cum a reușit egipteanul să treacă de bariera înaltă de câțiva metri care străjuiește frontiera.
Într-o declarație, premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat „incidentul” drept „grav și foarte neobișnuit”, promițând o anchetă „completă”.
Cu toate acestea, șeful său de stat major Herzi Halevi și ministrul apărării Yoav Gallant au subliniat importanța cooperării și a relațiilor cu Egiptul, care are un tratat de pace cu Israelul.
Frontiera dintre cele două țări este în general calmă. Cu toate acestea, ea este scena unor tentative regulate de trafic de droguri, care în ultimii ani au dus la schimburi de focuri între contrabandiști și soldații israelieni staționați de-a lungul frontierei. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: