ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Israel / Dosar declasificat: Fostul nazist Ulrich Schnaft a spionat armata israeliană pentru Egipt

Fost soldat nazist și Waffen-SS, Ulrich Schnaft s-a prezentat ca refugiat evreu în 1947 și a încercat să emigreze în Israelul de dinainte de înființarea statului, sfârșind într-un lagăr de internare britanic pentru imigranți ilegali.
A studiat ebraica, câștigându-și tresele sioniste, s-a înrolat în cele din urmă în armata israeliană și a devenit ofițer – înainte de a deveni spion pentru Egipt.
Decenii mai târziu, este încă dificil de estimat amploarea rolului jucat de acest om: un dosar scris despre el, pe care aparatul israelian de contraspionaj tocmai l-a declasificat, dosar publicat de ziarul israelian ”Haaretz”, conține elemente care sugerează că ceea ce ar fi putut face în urmă cu 65 de ani este considerat și astăzi deosebit de sensibil.

Ulrich Schnaft: de la fost nazist la soldat israelian

Ulrich Schnaft, un fost luptător Waffen-SS, a reușit să se infiltreze în Țahal, deghizându-se ca refugiat evreu în 1947.
Cu toate acestea, adevărata sa loialitate a fost față de Egipt, pentru care a început să spioneze în timp ce servea în rândurile israeliene.
Dosarul, recent declasificat de serviciul israelian de contraspionaj, Shin Bet, dezvăluie povestea îndrăzneață a lui Schnaft și dificultățile întâmpinate de contraspionaj în primii ani.
Folosind cel puțin patru pseudonime, Schnaft a reușit să trăiască în Israel timp de șase ani sub o identitate falsă, până în 1954, dezvăluie dosarul.
Fost soldat în Waffen-SS, o unitate nazistă de elită, pe Frontul de Est, a fost rănit pe câmpul de luptă și transferat pe Frontul de Vest, unde a fost capturat de trupele americane în 1944.
După ce a fost eliberat ca prizonier de război, a mers la München, un oraș distrus de lupte, și a decis să părăsească Germania, dându-se drept evreu pentru a putea beneficia de ajutorul oferit acestor refugiați de către organizațiile internaționale americane.
În 1947, Schnaft s-a îmbarcat la Marsilia, în Franța, pe o navă de imigranți evrei ilegali – cu destinația teritoriul care avea să devină în curând Israel, guvernat la acea vreme de Regatul Unit, teritoriu supus interdicției de imigrație impuse de britanici.
Nava a fost interceptată de marina britanică, iar pasagerii săi au fost închiși într-un lagăr de internare din Cipru. Schnaft, născut în 1923 în orașul cunoscut în prezent sub numele de Kaliningrad, a participat la mai multe tentative de evadare organizate împreună cu alți prizonieri care aveau legături cu Hagana, grupul paramilitar evreiesc care avea să se afle în centrul creării Tsahal.
În 1947, după ce a adoptat o identitate evreiască, Schnaft a navigat din Marsilia spre Israel.
Schnaft a reușit să se înroleze în armata israeliană, a servit în Războiul de Independență al Israelului și s-a stabilit în Kiryat Anavim, lângă Ierusalim.
În timpul serviciului de rezervă în corpul de artilerie, a ajuns la rangul de ofițer.
Cu toate acestea, Shin Bet (Serviciul israelian de securitate internă) a devenit suspicios în privința lui Schnaft în 1952, descoperind detalii imprudente despre îndrăzneala sa și legăturile sale cu „persoane dubioase”.
S-a dezvăluit că, într-o zi, când era beat, a arătat o fotografie cu el purtând „o uniformă SS sau a armatei germane”. Când a fost întrebat despre această anecdotă, Schnaft a susținut că era vorba de un costum. Shin Bet l-a descris ca fiind un individ „solitar”, văzut în compania unor „personalități dubioase”. De asemenea, a fost suspectat că a furat muniție dintr-o bază militară și, potrivit dosarului, în camera sa au fost găsite gloanțe în timpul unei percheziții a poliției.

Schnaft a părăsit Israelul și și-a oferit serviciile Egiptului

Simțind, probabil, că lațul se strânge, Schnaft a părăsit Israelul în 1954.
Ulterior, s-a descoperit că el a călătorit în Egipt pentru a furniza informații despre Tsahal serviciilor de informații egiptene, ceea ce a fost considerat o „contribuție importantă” de către agenții de contraspionaj.
În 1955, Mossad a dat de urma lui Schnaft, care devenise farmacist la Frankfurt, și a lansat o operațiune pentru a-l convinge să se întoarcă în Israel.
O femeie care lucra pentru agenție și care s-a prezentat drept jurnalistă l-a sedus și i-a propus să se întâlnească cu agenți de informații arabi care ar fi fost interesați de informațiile pe care le deținea despre Israel.
Ea l-a prezentat pe Schnaft unor agenți Mossad care pretindeau că sunt spioni arabi și care i-au încredințat o misiune falsă pe care să o îndeplinească în Israel, oferindu-i un pașaport fals pentru a intra în țară.
Schnaft a fost arestat la sosirea în Israel și condamnat la șapte ani de închisoare. El a părăsit Israelul după ce a fost eliberat. Jurnaliștii au încercat în zadar să îl găsească în Germania sau în altă parte.
În urma publicării articolului din Haaretz, un cititor, Asaf Yanai, a adăugat un nou element la dosarul lui Schnaft, care nu apărea în dosarul declasificat.

Schnaft ar fi ucis șase infiltrați din Egipt în timp ce se afla în patrulare cu tatăl lui Yanai lângă Ashkelon”, a scris acesta.

Yanai a spus că tatăl său a înghețat când infiltrații s-au refugiat într-o structură abandonată unde cei doi soldați israelieni se opriseră să se odihnească. Schnaft, la rândul său, s-a grăbit să ajungă la parter – cei doi bărbați se aflau la primul etaj – ucigându-i rapid pe infiltrați și salvând probabil viața camaradului său de arme.
Desecretizarea acestui dosar istoric dezvăluie detalii șocante despre viața lui Ulrich Schnaft și activitățile sale ca spion pentru Egipt după ce s-a infiltrat în Țahal. Povestea evidențiază provocările cu care s-a confruntat contraspionajul israelian în primii săi ani. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: