ISRAELMAGAZIN

Premierul israelian amână o reuniune privind zona E1 sub presiunea Washingtonului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat amânarea unei reuniuni prevăzute pentru luni cu privire la proiectul de construcție în zona E1, care leagă Ierusalimul de Ma’ale Adumim, sub presiunea administrației Biden.

Decizia de amânare a fost comunicată Statelor Unite după o convorbire telefonică între Netanyahu și secretarul de stat american Antony Blinken, a declarat un oficial american pentru Times of Israel, confirmând o informație a site-ului de știri Axios.
De săptămâni întregi, administrația Biden a încercat să obțină eliminarea proiectului E1 de pe agenda israeliană. Deși proiectul nu a fost menționat în mod specific în cadrul convorbirii, Blinken a evidențiat „necesitatea de a respecta angajamentele asumate în cadrul reuniunilor regionale de la Aqaba, Iordania, și Sharm El Sheikh, Egipt, pentru a evita subminarea perspectivelor unei soluții cu două state”.
Posibila construcție a unui nou cartier pentru așezarea Ma’ale Adumim, în așa-numita zonă E1, este de mult timp o chestiune controversată, deoarece ar tăia Cisiordania în două și ar împiedica dezvoltarea unei metropole dorite de palestinieni, care ar lega Ierusalimul de Est de Betleem și Ramallah.
Data reuniunii de luni a fost stabilită după ce Ierusalimul a acceptat să amâne sesiunea din martie din cauza aceluiași tip de presiune internațională, în special din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a altor țări.
Dar chiar dacă această întâlnire are loc și obiecțiile la dezvoltarea zonei E1 sunt ridicate, proiectul ar avea nevoie de alte aprobări înainte de a începe lucrările, un proces care ar putea dura încă câțiva ani.
Proiectul, propus de Israel de aproape 30 de ani și descris de criticii săi drept o „așezare apocaliptică”, include peste 3.400 de unități de locuit planificate pentru nordul Ma’ale Adoumim. Planurile, aprobate inițial în 1994 și apoi înghețate sub presiunea internațională, au fost relansate de Netanyahu în 2012. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: