03/10/2023
LUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Siria va trebui să răspundă pentru crimele sale în fața Curții Penale Internaționale

La cererea Olandei și Canadei, Siria va trebui să răspundă pentru presupusele acte de tortură în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga (CIJ).

Este pentru prima dată când țara este adusă în fața justiției internaționale de la începutul războiului civil pe teritoriul său în 2011, care a făcut peste 500.000 de morți.
Siria este acuzată că a încălcat o convenție ONU împotriva torturii la care este semnatară, prin maltratarea și dispariția deținuților, săvârșirea de violențe sexuale – inclusiv împotriva copiilor – și utilizarea armelor chimice. Amsterdam și Ottawa au declarat că au cerut CIJ să ia măsuri urgente, inclusiv să ordone Siriei „să pună capăt torturii și tratamentelor crude, inumane și degradante împotriva poporului său”.
„Nu poate exista pace și reconciliere durabilă în Siria fără dreptate pentru victimele și supraviețuitorii săi”, au declarat ministrul canadian de Externe Melanie Joly și omologul său olandez Wopke Hoekstra într-o declarație comună.
Se așteaptă ca judecătorii CIJ să țină primele audieri în acest caz în viitorul apropiat, însă instanța nu a furnizat o dată anume. În total, procedura ar trebui să fie extinsă pe mai mulți ani.
Deși au existat cazuri individuale de crime de război legate de conflictul sirian care au fost judecate în unele țări, Occidentul a fost mult timp frustrat de lipsa unui plan mai amplu de justiție internațională în acest dosar. Deschiderea procedurilor în fața CIJ a fost promovată de Țările de Jos din 2020. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: