marți, octombrie 3, 2023
LUMEA DE AZIMAGAZIN

Beijing: Secretarul de stat american Antony Blinken în China

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică la Beijing pentru cea mai înaltă vizită la nivel înalt a unui diplomat american din ultimii aproape cinci ani, cu scopul de a atenua tensiunile bilaterale.

Deși nimeni nu se așteaptă la progrese majore, având în vedere numeroasele zone de fricțiune, ideea rămâne aceea de a iniția un dezgheț diplomatic și de a menține un dialog pentru a „gestiona în mod responsabil relația chino-americană”, potrivit Departamentului de Stat.
Pentru că timpul se scurge.
Anul viitor va fi un an electoral atât în Statele Unite, cât și în Taiwan, pe care China îl consideră una dintre provinciile sale și pe care dorește să îl revendice.
În marja călătoriei sale, președintele american Joe Biden a declarat că speră să se întâlnească din nou cu președintele Xi Jinping „în lunile următoare” pentru a „vorbi despre diferențele noastre legitime, dar și despre domeniile în care putem fi de acord”.
Biden și Xi au avut o întâlnire lungă și surprinzător de cordială în noiembrie 2022, în timpul summitului G20 de la Bali.


Vorbind la Washington înainte de plecare, Antony Blinken a fost prudent și optimist.
Această călătorie de două zile ar trebui să ne permită „să deschidem linii directe de comunicare, astfel încât cele două țări ale noastre să își poată gestiona relația în mod responsabil, inclusiv să abordeze anumite provocări și percepții eronate și să evite calculele greșite”, a declarat el. „Competiția intensă necesită o diplomație continuă pentru a ne asigura că nu se transformă în confruntare sau conflict”, a adăugat el, deoarece „lumea se așteaptă ca Statele Unite și China să coopereze”.
Printre principalele dispute se numără comerțul și insula democratică autonomă Taiwan, pe care Beijingul nu exclude să o preia prin forță.
Vizita lui Blinken este prima efectuată de un secretar de stat american în China de la cea din octombrie 2018 a predecesorului său, Mike Pompeo, care a continuat să pună la cale strategia de confruntare cu Beijingul în ultimii ani ai președinției lui Donald Trump. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: