ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Israel: Benjamin Netanyahu anunță că renunță la un element cheie al controversatului său plan de reformă judiciară

Premierul israelian, care anunțase o pauză în proiect la sfârșitul lunii martie pentru a permite discuții cu opoziția, a precizat că a renunțat la așa-numita clauză „override”, care ar fi permis Parlamentului să anuleze o decizie a Curții Supreme cu o majoritate simplă.

Într-un interviu video acordat cotidianului american ”Wall Street Journal”, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a renunțat la o prevedere-cheie din controversata sa reformă judiciară, care a dat naștere unuia dintre cele mai mari proteste din istoria Israelului. „Ideea unei clauze de derogare care ar permite Knesset-ului (Parlamentul israelian) să anuleze deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă, am abandonat-o”, a declarat el.
Această prevedere, foarte criticată, fusese adoptată în primă lectură de Knesset, în martie.
Premierul, al cărui guvern este unul dintre cele mai de dreapta din istoria țării, a mai spus în interviu că a căutat „un consens larg” cu opoziția, care, în opinia sa, se află sub o prea mare „presiune politică” pentru a accepta un compromis.
La 14 iunie, cei doi principali lideri ai opoziției, Yair Lapid și Benny Gantz, au anunțat că își suspendă participarea la negocierile privind reforma.
La momentul respectiv, Lapid l-a acuzat pe Netanyahu că „se preface că este deschis la discuții”.
Criticii reformei judiciare, care au ieșit în stradă în fiecare săptămână de când a fost anunțată în ianuarie, consideră că aceasta riscă să deschidă calea unei guvernări neliberale sau autoritare. Guvernul, la rândul său, susține că vizează reechilibrarea puterii prin reducerea prerogativelor Curții Supreme, considerată politizată, în favoarea Parlamentului.
O altă prevedere foarte contestată a reformei, care modifică procesul de numire a judecătorilor, a fost, de asemenea, adoptată de deputați în primă lectură.
Netanyahu a declarat pentru Wall Street Journal: „Nu va fi structura actuală, dar nici structura inițială”, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la menținerea sau nu a dispoziției. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: