ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Paris: Mii de opozanți iranieni demonstrează împotriva Teheranului

Mii de membri ai unei mișcări de opoziție iraniană, mulți dintre ei fluturând vechiul steag imperial iranian, au manifestat sâmbătă la Paris împotriva regimului de la Teheran.

Mulțimea a venit din toată Europa, după cum o dovedesc zecile de autobuze din Germania, Polonia și Scandinavia, unele dintre ele purtând pe parbrize un semn FreeIran.
Aceștia s-au adunat la apelul Consiliului Național al Rezistenței Iranului (NCRI) – una dintre principalele organizații de opoziție din afara Iranului.
„Sunt aici pentru a fi vocea poporului iranian, pentru ca poporul să se facă auzit”, a declarat Massoumeh Raouf, o fostă jurnalistă și deținută politică iraniană, care spune că a evadat din închisoare în 1982 și a ajuns în Franța în 1985, unde este refugiată politică.
Văzând această demonstrație „va ridica moralul iranienilor de pe teren”, a declarat pentru AFP acest membru al CNRI, adăugând: „Nu vrem regimul mullahilor sau regimul șahului. Iranienii nu vor să meargă înapoi. Ne îndreptăm spre democrație”.
În jurul ei, numeroase persoane agitau vechiul drapel imperial al Iranului, în care, în mijlocul culorilor verde, alb și roșu, un leu care flutura o sabie a fost înlocuit în 1980, după revoluția islamică, cu o caligrafie arabă însemnând Allah.
Deși organizatorii au afirmat că au adunat câteva zeci de mii de persoane, nu a fost posibil să se obțină o numărătoare din partea autorităților franceze.
În același timp, CNRI, brațul politic al Organizației Mojahedinilor Poporului din Iran (PMOI sau MEK), organizație considerată „teroristă” de Teheran, a organizat o reuniune la Auvers-sur-Oise (la nord de Paris), la care au participat fostul vicepreședinte american Mike Pence, fostul prim-ministru britanic Liz Truss și fostul secretar de stat american Mike Pompeo.
„Consolidarea regimului mullahilor poate duce la mai multă vărsare de sânge în rândul poporului nostru și al rezistenței noastre, poate prelungi lista execuțiilor și umple mai multe închisori”, a declarat Maryam Rajavi, președinta NCRI. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: