ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Egiptul trimite un avertisment către Hamas și Jihadul Islamic (media)

Postul de presă libanez Al-Akhbar a relatat că Egiptul continuă să crească presiunea asupra Hamas și Jihadului Islamic pentru ca acestea „să rămână calme” și să nu fie antrenate în acțiuni care ar putea duce la un nou război cu Israelul.

Potrivit presei, egiptenii au cerut să se pună capăt „unității fronturilor” în timpul unor întâlniri organizate de organizații cu înalți oficiali egipteni din domeniul serviciilor secrete pe tema realizării unei încetări a focului pe termen lung cu Israelul.
De asemenea, presa relatează că presiunea exercitată la Cairo asupra facțiunilor palestiniene s-a intensificat odată cu pregătirea Israelului pentru un posibil război împotriva Iranului și a Hezbollah în Liban.
„Facțiunile palestiniene au refuzat să discute această problemă, având în vedere că poziția lor este fermă în ceea ce privește rezistența la ocupație și că susțin orice organizație care poate reduce durata ocupației. Decizia lor se bazează întotdeauna pe consultări interne și pe interesele chestiunii palestiniene”, a scris cotidianul.
În același timp, oficialii Hamas au negat informațiile potrivit cărora Egiptul le-ar fi oferit „prosperitate economică” în Fâșia Gaza în schimbul unei încetări durabile a focului.
De asemenea, aceste surse au indicat că „cea mai mare parte a discuțiilor s-a concentrat asupra situației politice palestiniene și asupra situației umanitare și economice”.
În ultimele două săptămâni, delegații din partea Hamas și Jihadului Islamic au sosit la Cairo pentru a discuta cu înalți oficiali egipteni din serviciile de informații despre o încetare a focului pe termen lung cu Israelul.
Potrivit presei arabe, oficialii au promis Cairo un ajutor financiar pentru Fâșia Gaza.
Cu toate acestea, o sursă apropiată a declarat pentru ziarul londonez Al-Araby Al-Jadeed că „informația este nefondată și că vizitele au fost efectuate doar în scopuri de relații publice”.
Un alt oficial de rang înalt din Fâșia Gaza a precizat că Egiptul a promis Hamas să dezvolte facilități suplimentare la punctul de trecere Rafah, dar nu a specificat o dată. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: