03/10/2023
ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Guvernul israelian: Măsuri de sprijin pentru a preveni colapsul Autorității Palestiniene

Duminică, guvernul israelian a examinat măsuri de sprijinire a Autorității Palestiniene (AP) și de prevenire a unui eventual colaps al acesteia.

Printre aceste inițiative se numără crearea unei zone industriale în Tarqumiyah, un oraș palestinian situat la nord-vest de Hebron, și exploatarea câmpului de gaze Marine din largul coastelor din Gaza.
În cadrul reuniunii de duminică au fost evidențiate o serie de beneficii economice mai limitate, cum ar fi eșalonarea plății datoriilor, prelungirea orelor de deschidere la punctul de trecere Allenby și emiterea de pașapoarte biometrice.
Înalții oficiali ai AP ar putea, de asemenea, să-și vadă restabilite privilegiile VIP, revocate în ianuarie în urma susținerii unei rezoluții anti-Israel la ONU.
Aceste discuții survin în urma recomandărilor apărării adresate premierului Benjamin Netanyahu de a consolida AP pentru a preveni o deteriorare a situației din Cisiordania.
Autoritățile israeliene se tem de prăbușirea AP, care ar risca să creeze un vid de putere în Cisiordania, deschizând ușa grupurilor teroriste, o situație similară celei din Gaza, unde Hamas a preluat puterea prin forță în 2007.
Luna trecută, postul israelian de televiziune Kan 11 a dezvăluit că Autoritatea Palestiniană ia în considerare posibilitatea de a se declara în faliment financiar din cauza situației financiare dificile cu care se confruntă.
Această măsură ar duce la închiderea birourilor sale și la pierderea stabilității în teritoriile aflate sub controlul său.
Această criză financiară se datorează în principal deducerilor lunare efectuate de Israel din impozitele colectate de Autoritatea Palestiniană, care erau folosite pentru a plăti familiile teroriștilor, și reducerii constante a ajutorului internațional.
În plus, AP a pierdut treptat controlul asupra nordului Cisiordaniei, permițând grupărilor teroriste să câștige teren, cum ar fi în Jenin, un oraș pe care armata israeliană l-a descris ca fiind „o ascunzătoare a teroriștilor”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: