03/10/2023
ISRAELMAGAZIN

Israel: Tulburări în întreaga țară după un vot privind reforma judiciară

După o noapte furtunoasă în parlamentul israelian, legea care anulează caracterul rezonabil al legilor a fost adoptată marți, în primă lectură, cu o majoritate de 64 de deputați.

Anunțul rezultatului votului asupra acestei părți controversate a reformei judiciare promovate de guvern a dus la proteste puternice în cadrul plenului Knessetului.
Membri ai opoziției au bătut în mese scandând „Rușine” (Bousha în ebraică). La rândul lor, deputații majorității și-au exprimat satisfacția aplaudând îndelung, salutând „victoria democrației”.
„Legea aprobată astăzi este un prim pas important pe calea corectării sistemului de justiție și a restabilirii încrederii pierdute a publicului în acesta”, a declarat ministrul Culturii și Sportului, Miki Zohar, după ce legea a fost aprobată.
Vorbind chiar înainte de vot, ministrul Justiției, Yariv Levin, a justificat de ce crede că legea ar trebui abrogată: „O situație ca aceasta – cu o Curte Supremă care judecă legile în funcție de ceea ce este rezonabil în ochii lor, de poziția lor personală, subiectivă și politică – este o situație care nu poate fi acceptată. Este o situație care subminează fundamentul sistemului democratic”.
Opoziția, pe de altă parte, a denunțat legea ca fiind antidemocratică.
„În toiul nopții, ca niște hoți, guvernul a impus anularea motivului de rezonabilitate. Acesta a demonstrat că nimic nu-l interesează în afară de legi antidemocratice”, a declarat Yair Lapid.
„Dar lupta nu s-a încheiat. Nu vom abandona niciodată valorile statului Israel. Milioane de israelieni vor ieși mâine în stradă cu steagul țării pentru a spune: Nu vom renunța. Legea extremă de abolire a rațiunii legilor este cheia care poate deschide ușa către dictatură”.
La rândul lor, organizațiile care protestează împotriva reformei au declarat că, prin acest vot, țara s-a „angajat pe calea dictaturii”.
„Statul Israel trăiește unul dintre cele mai dificile momente ale sale. Legea extremă care abolește rațiunea legilor este cheia care ar putea deschide ușa către dictatură, deoarece va permite înlăturarea procurorului general, numiri iluzorii și, mai târziu, distrugerea completă a democrației israeliene. Este timpul să acționăm”.
Ca un semn al acestor tensiuni extreme, opozanții reformei au încercat să perturbe votul, pătrunzând în plenul Knessetului, dar au fost respinși de personalul de securitate al Parlamentului.
Ca măsură de precauție, accesul în sala de plen a fost apoi închis.
Răspunzând unui apel al organizațiilor antireformă la o „zi de rezistență” dacă legea va fi adoptată în primă lectură, manifestanții au început să blocheze drumurile și să ardă cauciucuri la primele ore ale dimineții în mai multe orașe, inclusiv în Herzliya.
În Haifa, manifestanții s-au adunat în fața tribunalului districtual, supravegheați îndeaproape de poliția prezentă pentru a preveni orice blocare a drumurilor.
O secțiune a rutei 1 care leagă Ierusalimul de Tel Aviv a fost, de asemenea, blocată de manifestanți, la fel ca și autostrada Ayalon din Tel Aviv și ruta 4.
De asemenea, au avut loc ciocniri între poliție și manifestanți la Ierusalim, în fața Curții Supreme.
Pe parcursul zilei sunt așteptate perturbări similare în întreaga țară, inclusiv la aeroportul Ben-Gurion, unde protestatarii intenționează să se adune în număr mare. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: