ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Israelul nu se opune legilor anti-LGBTQ din Ungaria

Israelul a refuzat să semneze o declarație comună semnată de 38 de țări occidentale care solicită guvernului ungar să retragă legile considerate ca restrângând drepturile comunității LGBTQ (comunitatea gay).

Citând oficiali ai Ministerului israelian de Externe, un articol publicat pe site-ul de știri Walla a afirmat că Departamentul de Stat al SUA a cerut Israelului să semneze declarația – care a fost publicată vineri, înainte de Gay Pride din Budapesta – dar că aceasta a fost refuzată.
Israelul s-ar fi temut să nu creeze probleme cu guvernul premierului ungar Viktor Orban, care a blocat o serie de măsuri ale UE împotriva Ierusalimului.
„Nu am vrut să luăm parte la un atac la adresa guvernului ungar”, a declarat un înalt oficial al ministerului, citat de site-ul de știri.
Liderul opoziției, Yair Lapid, a criticat guvernul pentru că nu a semnat declarația comună.
„Aceasta este o rușine morală și etică și o altă încercare diplomatică eșuată. Guvernul israelian a fost luat ostatic de o minoritate extremistă de fanatici”, a acuzat Lapid.
Premierul Benjamin Netanyahu se bucură de mult timp de o relație strânsă cu Orban, care se află la putere din 2010.
Legăturile lor au devenit și mai strânse de când Netanyahu a revenit la putere după alegerile parlamentare din noiembrie, ambii lăudându-se reciproc și încercând să avanseze relațiile bilaterale și propria lor legătură.


În ultimii ani, Budapesta a fost cel mai puternic susținător al Ierusalimului în cadrul Uniunii Europene, blocând mai multe încercări de a emite declarații critice la adresa politicii israeliene.
În 2020, de exemplu, Ungaria a fost una dintre puținele țări care nu s-a pronunțat public împotriva planului Israelului, eșuat între timp, de a anexa unilateral porțiuni întregi din Cisiordania.
De asemenea, guvernul de dreapta al lui Orban a sprijinit încercarea actualei coaliții israeliene de a reforma sistemul judiciar, similar măsurilor luate de Budapesta în urmă cu câțiva ani.
Actualul guvern religios de dreapta al lui Netanyahu include mai mulți adversari declarați ai drepturilor LGBTQ, inclusiv deputatul Avi Maoz (Noam), un activist anti-LGBTQ notoriu; deputatul Yitzhak Pindrus (Yahadout HaTorah), care a declarat luna trecută că, comunitatea gay este mai periculoasă decât grupul terorist palestinian Hamas sau grupul terorist șiit libanez Hezbollah; și miniștrii Itamar Ben Gvir și Bezalel Smotrich, care au protestat împotriva Gay Pride din Ierusalim.
În declarația comună de vineri, semnată de ambasadele tuturor țărilor UE, cu excepția Poloniei, semnatarii subliniază că cea de-a 28-a ediție a Gay Pride de la Budapesta joacă un rol important în lupta pentru „tratament egal și protecție deplină a legii” pentru maghiarii LGBTQ.


Declarația exprimă „sprijinul deplin pentru membrii comunității de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, homosexuali și intersexuali (LGBTQI+) din Ungaria și pentru drepturile lor la egalitate și nediscriminare”.
Aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legislația și retorica politică din Ungaria și din alte țări „care sunt în opoziție cu principiile nediscriminării, cu legislația internațională privind drepturile omului și cu demnitatea umană” și au cerut guvernelor să înceteze să mai stigmatizeze persoanele LGBTQ și să „elimine legile și politicile care le discriminează”.
O zi mai târziu, mii de participanți la Gay Pride din Budapesta au ieșit pe străzile capitalei ungare, manifestanții exprimându-și îngrijorarea față de presiunea tot mai mare exercitată asupra comunității LGBTQ de către guvernul de dreapta al țării.
Cel de-al 28-lea eveniment anual de sâmbătă a avut loc în contextul în care legile țării, care interzic prezentarea homosexualității sau a tranziției de gen minorilor sub 18 ani, au început să fie aplicate cu o regularitate tot mai mare, ceea ce a dus la aplicarea de amenzi și alte sancțiuni pentru cei care difuzează conținut LGBTQ.
Înaintea marșului, care a început în Parcul Municipal din Budapesta, organizatorul Gay Pride, Jojo Majercsik, a declarat că, deși legile, adoptate în 2021, nu au avut niciun efect practic imediat, ele sunt acum folosite din ce în ce mai mult pentru a reprima vizibilitatea LGBTQ.
„Puteți vedea acum cum legea propagandei adoptată în urmă cu doi ani este aplicată în practică și cum discursul public a devenit mai furios”, a spus Majercsik, referindu-se la lege. „Acum este evident că se încearcă limitarea drepturilor persoanelor LGBTQ în lumea mass-media, în lumea filmelor, a filmelor și a cărților”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: