ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Netanyahu se va întâlni cu Erdogan în Turcia

Turcia a anunțat că premierul israelian Benjamin Netanyahu este așteptat să se întâlnească vineri viitoare cu Recep Tayyip Erdogan.

În ciuda longevității lor comune la putere, aceasta va fi doar a doua întâlnire între cei doi bărbați, ale căror schimburi au avut întotdeauna mai multe coborâșuri decât înălțimi, agravate de afacerea Mavi Marmara din 2010.
Netanyahu a fost întotdeauna suspicios față de Erdogan și chiar l-a descris în 2018 ca fiind un „dictator antisemit”, iar un an mai târziu, cu totul „dictator”.
În replică, președintele turc l-a descris pe premierul israelian drept un „tiran”.
Iar tensiunile nu s-au atenuat în ciuda scuzelor și a compensațiilor de 20 de milioane de dolari plătite de Israel Turciei în urma incidentului de pe Mavi Marmara, Erdogan continuând să incite la ură împotriva Israelului.
Această întâlnire dintre cei doi lideri va consolida și mai mult apropierea dintre cele două țări, care a început sub guvernul Bennett-Lapid și a culminat cu redeschiderea ambasadelor respective în urmă cu un an.
Într-un comunicat, președinția turcă a precizat că Benjamin Netanyahu și Recep Tayyip Erdogan vor discuta despre relațiile dintre cele două țări și despre „măsurile necesare pentru a îmbunătăți cooperarea lor bilaterală”. Pe ordinea de zi se vor afla, de asemenea, chestiuni regionale și internaționale.
Ankara a anunțat, de asemenea, că președintele turc îl va primi pe Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, cu câteva zile înainte de întâlnire. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: