ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINRELIGIE

Evreii comemorează Tisha BeAv

În această seară de miercuri, evreii din întreaga lume comemorează Tisha BeAv, o sărbătoare anuală care amintește de cele cinci calamități și tragedii majore care s-au abătut asupra națiunii Israel în jurul acestei zile de-a lungul istoriei.

Printre aceste evenimente se numără informațiile negative despre „Țara Făgăduinței” oferite de 10 dintre cei 12 spioni trimiși de Moise în Canaan. Aceste informații i-au făcut pe israeliți să intre în panică, să plângă și să dispere.
Celelalte evenimente includ distrugerea primului și celui de-al doilea templu din Ierusalim.
Conduși de regele Nabucadonosor, babilonienii au jefuit și ruinat primul templu construit de regele Solomon în 586 î.e.n.
Romanii au ars al doilea templu construit de Ezra și Neemia în anul 70 e.n., începând o perioadă de exil prelungit pentru poporul Israel.
De asemenea, armata romană a capturat orașul Beitar – cetatea fortăreață a revoltei Bar Kokhba (sau Kochba) – ceea ce a dus la masacrarea a aproximativ 580.000 de civili evrei la 4 august 135 e.n.
Ulterior, comandantul roman Turnus Rufus a distrus templul din Ierusalim și zona înconjurătoare în 135 e.n., iar orașul Ierusalim a fost distrus în 136 e.n.
În istoria mai recentă, Tisha BeAv amintește alte calamități care au avut loc în ziua de 9 Av sau în jurul acestei zile. Printre aceste tragedii se numără Prima Cruciadă, care a început la 15 august 1096, unde 10.000 de evrei au fost uciși în prima lună, expulzarea evreilor din Anglia în 1290 și din Spania în 1492, precum și deportarea în masă a evreilor din ghetoul din Varșovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, la 2 august 1941, comandantul german Heinrich Himmler a obținut aprobarea Partidului Nazist pentru Holocaustul care a luat viața a aproximativ șase milioane de evrei – aproape o treime din populația evreiască a lumii.
În timpul postului de 9 Av, este important să respectăm cele cinci interdicții majore. Abțineți-vă să mâncați și să beți, nu vă spălați și nu faceți baie, evitați relațiile sexuale, abțineți-vă de la folosirea cremelor sau a uleiurilor și nu purtați pantofi de piele.
În acest an, Tisha BeAv începe în această seară, 26.07.2023 la ora 19.30 și se va încheia mâine, joi 27.07.2024, la ora 20.11. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: