ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Iranul ajută Siria să dezvolte arme chimice avansate

Cercetătorii israelieni au afirmat că Iranul ajută Siria să își construiască arsenalul de arme chimice și avansate pentru o eventuală utilizare de către Republica Islamică și de către Rusia.
Tal Beeri, director al departamentului de cercetare de la Alma Center, și Teddy Sapir, expert în informații, au făcut aceste comentarii în raportul lor special intitulat „Riscul ca armele chimice să ajungă în mâinile reprezentanților axei iraniene”. Cei doi cercetători susțin că obiectivul Iranului în Siria este de a dezvolta și de a fabrica rachete de precizie, rachete de croazieră și vehicule aeriene fără pilot cu ajutorul Centrului de studii și cercetări științifice (SSRC) al țării.
SSRC, înființat în Siria în 1971, este o organizație guvernamentală al cărei scop declarat este de a promova, de a direcționa și de a coordona activitățile științifice din Siria.
Are aproximativ 20.000 de angajați, în principal cercetători, ingineri și ofițeri militari de diferite specialități.
Facilitățile centrului sunt răspândite pe întreg teritoriul Siriei și includ o varietate de institute, fabrici și situri industriale. Potrivit lui Beeri și Sapir, SSRC servește, de asemenea, ca industrie militară națională siriană și este responsabil pentru cercetarea, dezvoltarea și producția militară de arme chimice, biologice și potențial nucleare avansate. Pentru Iran, SSRC este văzut ca un „motor de creștere pentru dezvoltarea și producția de arme convenționale moderne bazate pe tehnologie iraniană pe teritoriul sirian”, au declarat Beeri și Sapir.
Teheranul vede operațiunile centrului ca pe o modalitate de a scurta și de a economisi pe partea logistică a transferului de arme din Iran, „care este mai valoroasă pentru a face rău, a perturba și a obstrucționa”.
Cu alte cuvinte, raportul sugerează că SSRC este o „parte inseparabilă a infrastructurii coridorului de arme către proxeneții din Siria și către Hezbollah în Liban, cu instalații care funcționează ca „fabrici de producție” pentru gruparea teroristă, „ghidate și supravegheate de expertiza iraniană”.
Centrul are, de asemenea, o vastă experiență și înțelegere a dezvoltării și producției de arme chimice, notează Beeri și Sapir, care îl acuză pe președintele sirian Bashar al-Assad că încurajează și dezvoltă „capacități chimice extinse pentru a crea un factor de descurajare pentru Israel”.
Deși regimul sirian a susținut că a predat toate armele sale chimice Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice în cadrul procesului de dezarmare a armelor chimice din 2013, Damascul a fost acuzat de organismele internaționale de supraveghere că a folosit arme chimice de-a lungul celor 12 ani de război civil.
„Credem că regimul sirian posedă acum capacități chimice semnificative”, concluzionează Beeri și Sapir în raportul lor.
„Regimul sirian consideră că stocurile de arme chimice pe care le deține și amenințarea pe care acestea o reprezintă sunt o garanție a supraviețuirii sale. La voia întâmplării, de această capacitate poate beneficia axa radicală șiită condusă de Iran, în general, și de Hezbollah, în special. Nu poate fi exclusă utilizarea armelor chimice de către Hezbollah în următoarea confruntare cu Israelul”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: