ISRAELMAGAZIN

Israel: A decedat Bar Kalef, tânărul care și-a dat foc deoarece nu a fost recunoscut ca veteran militar cu dizabilităț

Bar Kalaf (foto), bărbatul de 33 de ani care și-a dat foc după ce nu a fost recunoscut drept veteran militar cu dizabilități de către Ministerul israelian al Apărării, a murit din cauza rănilor.
Kalef a fost transportat la spitalul Șeba în stare gravă. El a fost tratat într-o cameră de șoc de către echipele medicale de la Centrul de Medicină de Urgență și de la Centrul Național pentru Arși din Sheba.
Kochava, mama lui Bar, a arătat cu degetul acuzator spre Ministerul Apărării. „Nu poți să iei băieți de 18 ani timp de trei ani și după aceea să-i lași să înfrunte viața și să crezi că nu se va întâmpla nimic. A trecut printr-un proces lung, i-au citit dosarele medicale și atât, l-au subestimat”, a spus ea.

Kalef, care a suferit arsuri grave după ce și-a dat foc, a fost un veteran militar care a luptat în cadrul Operațiunii Tzuk Eitan.
El a depus anterior o cerere pentru a fi recunoscut ca veteran militar cu dizabilități, dar a fost respins de Divizia de Reabilitare a Ministerului israelian al Apărării.
În urmă cu aproximativ patru ani, el a distribuit o postare pe Facebook prin care cerea ajutor pentru găsirea unui loc unde să stea și să lucreze. „În prezent mă confrunt cu o criză majoră care m-a lăsat fără bani și fără adăpost. Cea mai mare dificultate a mea acum este să găsesc un loc organizat unde să stau și să lucrez pentru a-mi câștiga existența.”
Ministerul Apărării a răspuns: „O examinare preliminară indică faptul că bărbatul a servit în armată între 2008 și 2011. Cererea sa de a fi recunoscut ca veteran militar cu dizabilități a fost examinată în profunzime și respinsă după ce a fost diagnosticat cu o boală mintală care nu este tulburare de stres post-traumatic și nu are legătură cu serviciul său militar. Trebuie remarcat faptul că medicii care l-au examinat și tratat în ultimul an și jumătate nu au diagnosticat post-traumă. Ministerul Apărării a fost în contact permanent cu familia sa pe tot parcursul investigării cererii și dorește siguranța și sănătatea sa”.
Mama lui a declarat: „Amândoi ne simțeam pierduți în toate sistemele, asigurările sociale și asociațiile care încercau să ne ajute. Eu mă simt pierdut în această lume. Nu credeam că se poate întâmpla așa ceva, nu credeam că se va răni singur.”
Ea a mai spus: „Oamenii care l-au întâlnit pe drum și l-au însoțit au dezvăluit că acestea sunt lucruri care se întâmplau în armată. M-am gândit și eu la adevăr, dar nu am vrut să îl văd. La aproximativ patru ani după armată, s-a întors supărat, furios și avea crize de furie. A fost un fel de declanșator. Era o persoană care dorea să meargă mai departe, nu era genul de persoană care vrea să devină o victimă”.


Prietenul lui Kalaf din perioada în care a fost în armată a declarat2: „În armată nu exista persoană care să nu se conecteze cu el și să nu-l iubească. Foarte sociabil și inteligent, o persoană cu capul pe umeri. A fost un comandant foarte puternic, atât fizic, cât și mental. O persoană cu un caracter pur și bun.


El a adăugat că, la câțiva ani după eliberare, „a existat un incident în familie în care a pierdut bani sau ceva de genul acesta și starea lui a început să se deterioreze”. El a adăugat: „Am înființat un grup format din toți băieții din secție pentru a încerca să îl ajutăm, am strâns bani pentru a-l băga în institutul care trebuia să îl ajute și, în cele din urmă, a fugit.”
„Locuia cu mama lui, care a luptat pentru el și a încercat să obțină răspunsuri și a vorbit întotdeauna cu persoana potrivită”, a continuat el. „Nu era într-o stare mentală bună. Ceva în sufletul lui a mers prost, a suferit o traumă și nu este atât de clar ce s-a întâmplat. Dar nici în cele mai negre vise ale mele nu m-am gândit sau nu mi-am imaginat că va ajunge într-o asemenea stare”.
În Israel, cel mai memorabil caz de autoincendiere de către un veteran militar cu dizabilități a fost cel al lui Itzik Saidian, care și-a dat foc acum doi ani în fața birourilor Departamentului de Reabilitare al Ministerului israelian al Apărării din Petah Tikva.
Saidian, care suferea de tulburare de stres post-traumatic după Operațiunea Protective Edge, care avea atunci 26 de ani, a suferit arsuri grave, și-a a turnat pe tot corpul o substanță inflamabilă dintr-o sticlă pe care a adus-o cu el și și-a dat foc în piața de la intrarea clădirii.
Saidian a luptat în Brigada Golani în Operațiunea Protective Edge în cartierul S’gaiya din Fâșia Gaza.
După eliberare, a suferit de tulburare de stres post-traumatic și a apelat la Ministerul Apărării pentru ajutor și recunoașterea handicapului său.
După un proces lung și complex, a susținut el, a fost recunoscut cu un procent scăzut de dizabilitate în raport cu starea sa medicală.
Saidian a insistat să primească o recunoaștere mai largă, dar a întâmpinat dificultăți în Ministerul Apărării.
În luna aprilie, Saidian a fost externat după doi ani de tratamente și recuperare. (Anima News)

Itzik Saidian

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: