ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Israel: Arestat, un evreu din Iran a mărturisit la interogatoriu: Am venit într-o misiune de spionaj

Shin Bet, serviciul israelian de securitate internă, a împiedicat o tentativă iraniană de spionaj în Israel.

Un evreu din Iran, care are rude în Israel, a fost reținut pentru interogatoriu pe aeroportul Ben Gurion și a recunoscut că a primit misiuni de la oficialii de securitate iranieni pentru a colecta informații și a fotografia, în secret, anumite puncte.
Ancheta a arătat că, înainte de zborul spre Israel, el s-a întâlnit cu oficiali iranieni din domeniul securității,și a primit mijloacele necesare pentru a-și îndeplini misiunile. Printre acestea se numără o cutie deșervețele concepută pentru a ascunde o cameră de luat vederi, telefoane și bani.
Ancheta a mai scos la iveală că evreul rezident în Iran trebuia să primească, la intrarea în țară, adresele de unde trebuia să culeagă informați.
La finalizarea investigației, i s-a refuzat intrarea în Israel și el s-a urcat într-un avion pentru a se întoarce în Iran.
„Acest eveniment face parte dintr-un efort amplu iranian de a stabili axe de spionaj și teroare în Israel”, se arată în comunicatul Shin Bet.
În urmă cu aproximativ două săptămâni s-a permis să fie publicat că oficialii iranieni au încercat să colecteze informații de la funcționarii publici și cercetători israelieni folosind profiluri false pe rețeaua de socializare LinkedIn. În cadrul campaniei de „phishing”, conturile false au contactat israelieni și le-au trimis un fișier care conținea o invitație la o conferință sau „articole și studii care ar putea fi de interes pentru ei”.
Acestea erau fișiere rău intenționate a căror deschidere acorda privilegii de a prelua computerul de la distanță. Conform Shin Bet, apelul a fost precedat de colectarea de informații despre acei israelieni de pe rețelele de socializare, iar apelurile către aceștia au fost personalizate.
Shin Bet a spus că inițiativa a fost împiedicată datorită vigilenței cetățenilor. „Serviciul de Securitate Generală, împreună cu partenerii săi din comunitatea de informații, lucrează pentru a perturba și a contracara încercările iraniene de a colecta informații despre cetățenii israelieni și solicită publicul să fie atent la fenomenul de „phishing” de pe internet”, se arată în comunicat. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: