03/10/2023
LUMEA DE AZIMAGAZIN

Sinagogă din perioada celui de-al Doilea Templu descoperită …. în Rusia! (Text, Audio)

Ascultă știrea

 

Potrivit unui comunicat de presă arheologic, rămășițele unei sinagogi din perioada celui de-al Doilea Templu au fost descoperite în orașul antic grec Fanagoria, situat în ceea ce este acum sud-vestul Rusiei, între Marea Azov și Marea Neagră.

Aceasta reprezintă descoperirea uneia dintre cele mai vechi sinagogi din lume și, potrivit analizei fragmentelor găsite la fața locului, sinagoga a durat probabil mai mult de o jumătate de mileniu, fiind construită în jurul începutului secolului I î.e.n.
O pereche de tăblițe de pe sit a fost, de asemenea, datată cu succes din primul secol.
Potrivit cercetătorilor proiectului, puține sinagogi erau construite sau funcționau în perioada în care a fost construită această sinagogă.
În Israelul secolului I, evreii slăbiți din Iudeea trăiau sub ocupație romană și, ca urmare, se confruntau cu lupte politice specifice.
Sinagoga a fost probabil distrusă în secolul al VI-lea, când raidurile triburilor barbare au ras Phanagoria de pe fața pământului.
În apropiere, în Krasnodar, înfloritoarea comunitate evreiască a salutat vestea descoperirii sinagogii.
Rabinul din Krasnodar, rabinul Menahem Mendel Lazar, este așteptat să aducă o delegație pentru a vizita situl, după ce a fost invitat de autoritatea arheologică.
Potrivit comunicatului de presă, eforturile arheologice implicate în descoperirea vechiului lăcaș de cult evreiesc au fost ajutate de finanțarea oferită de Fundația Volnoe Delo. Fundația a fost înființată de miliardarul rus Oleg Deripaska. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: