marți, octombrie 3, 2023
LUMEA DE AZIMAGAZIN

ADIO Toto Cutugno ! (Text, Audio, Video)

Ascultă știrea

 

Celebrul cântăreț Toto Cutugno a murit marți la vârsta de 80 de ani, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat.

În 2007, Cutugno a supraviețuit unui cancer de prostată cu metastaze care i-au atins rinichii, fiind supus unei intervenții chirurgicale, în urma căreia i-a fost extirpat rinichiul drept.
Toto Cutugno a murit din cauza cancerului de prostată la Spitalul San Raffaele din Milano, pe 22 august 2023, la vârsta de 80 de ani.
Știrea a fost dată publicității de managerul său, Danilo Mancuso, care a explicat că „după o boală îndelungată, starea cântărețului s-a agravat în ultimele luni”.
Compozitor, instrumentist, cântăreţ, Toto Cutugno s-a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia.
Pasionat de muzică din copilărie, a început să studieze bateria şi să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a învăţat să cânte la acordeon, pian şi chitară.
În 1966, Cutugno a pus bazele propriului său grup – Toto e i Tati – având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el.
Mai târziu a format formația disco Albatros.
A devenit cunoscut şi în Franţa în calitate de compozitor. Melodia sa „Africa” a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul „L’ete Indien”.
Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante.

Toto Cutugno & Joe Dassin: Africa / L’ete Indien

Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată „Et si tu n’existais pas”.

 

Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulţi artişti în vogă.
În anul 1980 Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia „Solo noi” şi la Festivalul „Yamaha Song International” din Tokyo – cu melodia „Francesca non sa”.

Solo noi

Francesca non sa

 

În 1983 a câştigat Festivalul de la Sanremo cu melodia „L’italiano”, preluată şi tradusă de-a lungul timpului de mulţi interpreţi în diverse limbi.
Albumul „L’italiano” s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume.

 

În 1990, Toto Cutugno a câştigat marele premiu la Eurovision cu melodia „Insieme: 1992”.

 

La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cântecului Italian „Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004” cu melodia „Se una donna se ne va” unde a ocupat locul întâi, fiind încă de la începutul festivalului cel mai votat în online.

 

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul.
Fie-i memoria binecuvântată ! (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: