ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Iranul condamnă Statele Unite pentru o lovitură de stat eșuată în 1980 (Text, Audio)

Ascultă știrea

 

Justiția iraniană a ordonat guvernului american să plătească 330 de milioane de dolari pentru presupusa sa implicare într-o lovitură de stat eșuată, care viza răsturnarea Republicii Islamice în 1980.

„În urma unei plângeri depuse de familiile victimelor loviturii de stat de la Nojeh, un tribunal din Teheran a ordonat Statelor Unite să plătească 330 de milioane de dolari”, a anunțat agenția de presă judiciară a țării, Mizan Online.
În iulie 1980, la un an de la revoluție, un grup de ofițeri ai forțelor aeriene plănuise să bombardeze reședința ayatollahului Rouhollah Khomeini și centrele militare, precum și să preia controlul asupra televiziunii de stat.
Însă, cu o zi înainte ca operațiunea să aibă loc, peste 120 de persoane au fost arestate pentru presupusa lor implicare. Trei persoane au fost ucise în confruntările dintre forțele guvernamentale și complotiștii loviturii de stat în jurul bazei aeriene Nojeh din vestul țării, unde urma să înceapă lovitura de stat.
„În iulie 2002, familiile a trei martiri ai loviturii de stat de la Nojeh au depus o petiție la Curtea Internațională de la Teheran împotriva guvernului american pentru planificarea și executarea loviturii de stat”, a relatat Mizan Online.
Mai mulți ofițeri de rang înalt, inclusiv ultimul comandant al forțelor aeriene ale șahului, au fost executați pentru rolul lor în lovitura de stat.
Ulterior, guvernul a efectuat o epurare în cadrul armatei.
Această condamnare survine în contextul în care Iranul a marcat recent 70 de ani de la lovitura de stat, orchestrată în parte de CIA, care l-a răsturnat în august 1953 pe premierul Mohamed Mossadegh, care era angajat într-un proiect de naționalizare a petrolului iranian.
Șahul Mohammad Reza Pahlavi a urcat pe tron în 1941 și și-a consolidat puterea, domnind timp de încă un sfert de secol înainte de a fi răsturnat de Revoluția Islamică din 1979. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: