03/10/2023
ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Premierul Qatarului: „Țara noastră nu este în război cu Israelul” (Text, Audio)

Ascultă știrea

 

Premierul Qatarului, Mohammed al-Thani (foto), a subliniat că țara sa „nu se află în război cu Israelul”, dar că problema-cheie constă în „ocupația israeliană a palestinienilor”, în cadrul unei conferințe desfășurate a Singapore, potrivit ziarului israelian Haaretz.

El a adăugat că punctul de referință pentru Qatar, ca și pentru celelalte state arabe, rămâne inițiativa de pace arabă din 2002, care, în opinia sa, este „cea mai bună cale pentru a obține pacea”.
Lansată de Arabia Saudită, această inițiativă propune o normalizare între 22 de țări arabe și Israel în schimbul retragerii Israelului din Iehuda și Shomron (Cisiordania).
Până în prezent, Israelul a respins această propunere din cauza cererii sale privind „dreptul la întoarcere” pentru descendenții refugiaților palestinieni.
Qatarul și Israelul nu au relații diplomatice, dar în ultimii ani Doha a menținut un dialog permanent cu Israelul în ceea ce privește ajutorul pentru Gaza. Qatar a investit sute de milioane de dolari în teritoriul palestinian pentru a finanța energia electrică, a construi noi drumuri și spitale, a ajuta Hamas să plătească salariile funcționarilor săi și a oferi alocații lunare familiilor nevoiașe. Israelul a aprobat aceste transferuri financiare, chiar dacă acest lucru l-a expus la critici din cauza acțiunilor militante continue ale Hamas.
În timpul Cupei Mondiale de anul trecut din Qatar, s-a ajuns la un acord istoric care prevedea zboruri directe între Israel și Qatar.
În pofida acestor progrese, ministrul de Externe din Qatar a exclus anul trecut perspectiva normalizării relațiilor cu Israelul.
Într-un interviu pentru Axios, acesta a declarat că, Qatar, a menținut anterior legături cu Israelul „atunci când existau perspective de pace” cu palestinienii, dar că țara sa și-a „pierdut speranța” după războiul din Gaza din 2008-2009.
El a adăugat că Qatarul își continuă „relația de lucru” pentru a ajuta poporul palestinian, dar că este dificil de luat în considerare aderarea la acordurile Abraham „în absența unui angajament real pentru o soluție cu două state”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: