marți, octombrie 3, 2023
ISRAELMAGAZINROMÂNI ÎN LUMEROMÂNIA

Interesul poartă fesul: Israelul dă mâna cu extremismul românesc / Uitate sunt declarațiile antisemite, negarea Holocaustului, glorificarea liderilor fasciști / DE CE? / Yad Vashem SE OPUNE (Text, Audio)

Istoric român: Exact ca și cum ambasadorul român în Israel s-ar întâlni cu grupările teroriste Hamas sau Hezbollah

Ascultă știrea

Cu sprijinul ministrului de Externe al Israelului, ambasadorul israelian în România, Reuven Azar și liderul Consiliului regional Shomron, Yossi Dagan, s-au întâlnit luni cu șeful unui partid local de dreapta acuzat de antisemitism, încălcând astfel un boicot al Israelului față de acest partid și atrăgând critici din partea Centrului pentru Holocaust Yad Vashem și a unor personalități politice românești.

Ambasadorul Reuven Azar s-a întâlnit cu George Simion, șeful partidului de opoziție populist, naționalist și de extremă draepta, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care deține în prezent 12% din locurile din parlament, dar despre care unii prevăd că va deveni o forță politică majoră în viitorul apropiat
Israelul a boicotat anterior partidul AUR din cauza declarațiilor antisemite constante și a negării Holocaustului, precum și a glorificării liderilor fasciști români din cel de-al Doilea Război Mondial.
Întâlnirea a fost criticată de istoricul român Alexandru Muraru, care până de curând a fost trimisul special al guvernului român pentru antisemitism. Muraru a comparat întâlnirea cu o întâlnire a unui oficial român cu grupările teroriste Hamas sau Hezbollah.
„Este de neînțeles cum ambasadorul Israelului poate să se întâlnească oficial și să dea mâna cu un politician care este un promotor al violenței în politica românească”, a scris el pe Facebook. „Gestul ambasadorului Azar creează daune imense democrației și vieții publice românești pentru că legitimează un organism extremist, xenofob, antisemit, neofascist. Este fără precedent în politica diplomatică a Statului Israel la București din 1990 și până astăzi”.
„Domnule Azar, ce ați spune dacă ambasadorul României la Tel Aviv s-ar întâlni cu liderii Hamas și Hezbollah și ar da mâna cu ei? Este exact ceea ce ați făcut statului român”, a adăugat Muraru.
Evoluția de luni a avut loc la câteva săptămâni după ce cotidianul Haaretz a dezvăluit că parlamentarul Likud Amit Halevi a inițiat în iulie o discuție la Ministerul de Externe cu privire la reexaminarea poziției Israelului față de partidele naționaliste de dreapta din Europa.
Potrivit acelui raport, Halevi a fost invitat de Cohen la o întâlnire cu înalți oficiali ai ministerului și a decis să pună capăt boicotului oficial al Israelului față de AUR. Ziarul a afirmat că această deliberare a influențat decizia lui Cohen de a pune capăt boicotului AUR și de a ordona ministerului să reevalueze poziția Israelului față de acest partid, în ciuda opoziției lui Yad Vashem.
Au existat presiuni din partea activiștilor din Likud al premierului Benjamin Netanyahu – inclusiv Halevi – și a organizațiilor israeliene de dreapta pentru a îmbrățișa partidele naționaliste din Europa, care sunt în general pro-Israel, în ciuda faptului că au adesea legături istorice cu figuri antisemite.
În ianuarie, după ce o unitate administrativă a primăriei din București a refuzat să demonteze un bust care îl onora pe ministrul de finanțe al guvernului pro-nazist din cel de-al Doilea Război Mondial, un parlamentar de AUR a acuzat Institutul Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului în România – care militează pentru înlăturarea monumentelor care onorează personalități și colaboratori naziști – că „rescrie istoria României și demolează cultul eroilor și martirilor săi”.
Ministerul israelian de Externe a declarat pentru The Times of Israel că întâlnirea a avut loc pentru a „deschide un dialog” cu AUR „după ce aceasta a fost de acord să adopte public cele patru principii centrale pentru statul Israel”: responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor care s-au aflat sub controlul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; condamnarea antisemitismului și adoptarea definiției antisemitismului de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului; interzicerea glorificării criminalilor de război, în frunte cu Ion Antonescu; și susținerea includerii comemorării Holocaustului în sistemul educațional românesc”.
„Aceasta este o primă întâlnire cu reprezentanții partidului, iar discuțiile cu partidul în viitor se vor baza pe angajamentul lor din această declarație. Cei doi au discutat despre importanța comemorării Holocaustului și a luptei împotriva antisemitismului, despre relațiile bilaterale și problemele regionale”, a precizat Ministerul de Externe.
Cu toate acestea, Yad Vashem a reacționat la întâlnire spunând că: „În iulie, am notificat Ministerul de Externe că, în opinia noastră, nu au fost îndeplinite condițiile care să justifice o întâlnire cu partea AUR. În ultimele săptămâni, Ministerul de Externe nu ne-a cerut din nou opinia și nu ne-a informat cu privire la evoluțiile înregistrate.”
În declarația sa de luni, cerută de Israel, AUR a făcut comentarii care nu au îndeplinit cerințele Memorialului Holocaustului, Yad Vashem, din Ierusalim, de condamnare fără echivoc de către partid a crimelor și antisemitismului generalului Ion Antonescu și al Gărzii de Fier.
În plus, declarația nu a inclus sprijin pentru actualul plan guvernamental de studiere a Holocaustului, care predă subiectul separat și nu ca parte a istoriei naționale a României.
În timpul întâlnirii, George Simion a recunoscut public rolul României în Holocaust și s-a angajat să lupte împotriva antisemitismului.
De asemenea, el și-a exprimat sprijinul fără echivoc pentru dreptul istoric al poporului evreu „de a trăi și de a construi așezări în Iehuda și Shomron, regiuni cu profunde rădăcini istorice evreiești”.
Acest anunț istoric al partidului AUR, care, potrivit sondajelor de opinie, ar putea forma următorul guvern român, este rezultatul eforturilor depuse în ultimele șase luni de Yossi Dagan împreună cu George Simion, sub auspiciile Ministerului israelian al Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat de presă al AUR, „liderul partidului a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români, în teritoriile controlate de România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și și-a exprimat cele mai profunde regrete”.
El a adăugat că „astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată evreilor, românilor, romilor sau oricărei alte națiuni din lume”.
George Simion a adăugat că fiecare țară, inclusiv România, ar trebui să adopte definiția IHRA a antisemitismului „și să predea, ca parte a curriculumului național de istorie, această pagină importantă a trecutului, pentru a se asigura că toate generațiile viitoare sunt conștiente de lipsa de umanitate din acea perioadă și de ce este vital să se evite astfel de orori”.
Comunicatul a adăugat că, în calitate de creștini ortodocși, „românii au o legătură puternică cu Țara Sfântă și Ierusalimul, inima iudaismului și a creștinismului”.
În încheiere, se subliniază că „părțile au discutat și au convenit asupra dreptului istoric al poporului evreu de a construi și de a trăi în comunități și orașe din Iehuda și Shomron, leagănul istoriei poporului evreu încă din timpurile biblice”.
Comentând această evoluție, Yossi Dagan a precizat: „Lupta noastră necruțătoare împotriva BDS și a antisemitismului continuă. Apreciem aliați precum George Simion, care se angajează să lupte împotriva antisemitismului și să sprijine interesele strategice ale Israelului”.
El a adăugat că poziția României ar putea reprezenta un punct de cotitură în politica UE față de Israel și în lupta împotriva boicotării statului evreu.
Poziția exprimată de George Simion marchează o răsturnare drastică, după ce partidul său a declarat în 2022 că Holocaustul este un „subiect minor” și că predarea acestuia ca materie separată în școli este „ideologică” și „o acțiune sistemică menită să submineze calitatea educației din România”.
Aceste declarații au fost calificate drept „insultătoare” de către ambasadorul israelian de la acea vreme, David Saranga, și au determinat partidul Likud să le interzică parlamentarilor săi să aibă orice contact cu partidul AUR, considerat antisemit. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: