ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz a fost reținut în Cipru în baza unui mandat de arestare românesc (Text, Audio)

Ascultă știrea

 

Magnatul franco-israelian al diamantelor Beny Steinmetz (67 ani) a fost arestat în Cipru în baza unui mandat de arestare românesc pentru o condamnare neexecutată.

Mandatul a fost emis pe numele lui Steinmetz după ce acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare în România în decembrie 2020, după ce a fost găsit vinovat de fraudă imobiliară într-unul dintre cele mai mari afaceri de corupție din țară.
Steinmetz a mai fost condamnat la 18 luni de închisoare în Elveția după ce a fost găsit vinovat de mituirea fostului președinte al Guineei.
În aprilie, o instanță elvețiană a respins majoritatea pretențiilor într-un apel al lui Steinmetz, dar a redus sentința de la trei ani.
În urma condamnării lui Stenmetz în 2020, autoritățile române au emis o notificare roșie prin Interpol, cerând ca acesta să fie reținut oriunde pe teritoriul UE.
Ulterior, mandatul de arestare a fost anulat din cauza modului în care s-a desfășurat procedura în România, care a fost motivată politic, potrivit unui raport al Interpol.
În plus, a fost emis și un mandat european de arestare.
În decembrie 2021, Steinmetz a fost arestat în Grecia în baza acestui mandat, dar autoritățile din Grecia au respins cererea de extrădare a acestuia formulată de autoritățile române din România din cauza încălcării procedurilor legale din România
După recenta arestare, Steinmetz a apărut în fața unui tribunal din Larnaca pentru o audiere în vederea extrădării, audiere care va continua pe 8 septembrie.
Potrivit unui comunicat al purtătorului său de cuvânt, Steinmetz a fost „reținut temporar de autoritățile cipriote la sosirea sa pe aeroportul din Larnaca, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile române”.
El este reținut la o secție de poliție în timp ce autoritățile cipriote decid cum să procedeze în acest caz, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Conform acestuia: ”De asemenea, trebuie remarcat faptul că Interpol a anulat notificarea roșie, anulând astfel mandatul internațional de arestare emis de români împotriva domnului Steinmetz, după ce a identificat o serie de încălcări ale drepturilor omului, precum și o încălcare a dreptului său fundamental la un proces echitabil în România. În raportul relevant emis de Interpol, se afirmă în mod clar că urmărirea penală a dlui Steinmetz a fost motivată politic.
Domnul Steinmetz salută oportunitatea de a fi achitat într-o altă țară europeană, în cadrul procedurii împotriva României, o țară cunoscută pentru lipsa sa de respect pentru drepturile omului. Steinmetz este încrezător că justiția va prevala și în Cipru și va confirma că fundamentele puternice ale sistemului moral și juridic al UE vor prevala împotriva unor practici nedemocratice precum cele ale autorităților românești”.
(Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: