03/10/2023
ISRAELMAGAZIN

Yad Vashem: Specialiștii în istoria Holocaustului se tem de ingerințele guvernului israelian (Text, Audio)

Ascultă știrea

 

Specialiști în istoria Holocaustului au trimis o scrisoare deschisă premierului israelian Benjamin Netanyahu și ministrului Educației, Yoav Kish, exprimându-și îngrijorarea cu privire la riscul de interferență politică în Yad Vashem, instituția dedicată memoriei, cercetării și educației despre Holocaust.

Scrisoarea, semnată de 123 de cercetători, vine după ce s-a raportat că ministrul Educației ia în considerare demiterea președintelui Yad Vashem, Danny Dayan.
Cercetătorii au lăudat activitatea domnului Dayan, subliniind rolul său în păstrarea independenței instituției: „Suntem extrem de îngrijorați de recentele atacuri ale ministrului israelian al Educației împotriva lui Danny Dayan, președintele Yad Vashem, o instituție majoră pentru comemorarea, amintirea și cercetarea Shoah”, au scris cercetătorii.
Aceștia adaugă că independența instituției Yad Vashem este mai crucială ca niciodată, mai ales într-un moment în care memoria Holocaustului este sub presiune, iar instituțiile și guvernele din întreaga lume sunt angajate în negarea și denaturarea Holocaustului.
„Orice încercare de a exercita un control politic asupra Yad Vashem este o amenințare clară la adresa memoriei celor șase milioane de victime ale Holocaustului. Ea pune sub semnul întrebării legitimitatea unei instituții care se bucură de un imens prestigiu și respect în întreaga lume”, spun ei.
Într-un interviu acordat postului de radio Kan Reshet Bet, Yoav Kish a declarat că examinează plângerile privind gestionarea financiară a lui Dayan și acuzațiile de maltratare a angajaților. „Dacă se va dovedi că aceste acuzații sunt nefondate, Dayan nu va fi demis”, a subliniat ministrul.
De asemenea, ministrul Educației i-a trimis o scrisoare lui Dayan, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care sunt gestionate locurile și voturile în consiliul de administrație al Yad Vashem.
Potrivit acestuia, persoane necalificate și neaprobate participă la ședințele consiliului, în timp ce el și directorul general al ministerului său, care sunt și ei membri ai consiliului, nu sunt invitați. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: