ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Zelensky s-a întâlnit cu emisari și rabini Habad ai Ucrainei și a înmânat medalii unor soldați evrei (Text, Audio)

Citește știrea

 

După aproape 600 de zile de război, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit astăzi, joi, în biroul său – pentru prima dată de la începutul războiului – cu 32 de emisari Habad și rabini ai principalelor comunități evreiești din țară, într-un eveniment special înainte de Anul Nou evreiesc care va fi celebrat vineri seară.

Dincolo de discursurile lui Zelensky și ale rabinilor seniori care au participat la întâlnire, s-a remarcat participarea a 15 soldați evrei din diferite orașe, selectați dintr-o listă de sute de evrei remarcabili care au primit premii speciale de la Zelensky pentru eroismul lor pe front.

La începutul întâlnirii, Zelensky, de asemenea evreu, a lăudat călduros ajutorul Federației Comunităților Evreiești din Ucraina (FJCU), care a organizat întâlnirea rară și ajută la menținerea vieții evreiești acolo, în pofida dificultăților.
El i-a apreciat, de asemenea, pe emisarii rabinici Habad ai comunităților care au rămas în Ucraina, în pofida faptului că ar fi putut fugi, confruntându-se cu războiului sângeros.
„Datorită vouă, magnifica comunitate evreiască cu o lungă istorie continuă să prospere aici și continuați să vă faceți datoria atât în interiorul, cât și în afara Ucrainei, atât pentru evreii de aici, cât și pentru întreaga populație”, a spus el.
Rabinul Shmuel Kaminsky – emisarul Habad și rabinul șef al orașului industrial Dnipro, cunoscut sub numele de „capitala evreimii ucrainene”, a vorbit despre esența sărbătorii de Rosh Hashanah și l-a felicitat pe președinte pentru munca sa în numele țării.
„Sunteți un adevărat lider și comunitățile evreiești vă susțin pe dvs și Ucraina cu toată puterea lor, în războiul luminii împotriva întunericului. Evreii care trăiesc aici și-au legat soarta de Ucraina și contribuie la viitorul ei”.
Rabinul Yaakov Jan, rabinul din Uman, i-a mulțumit lui Zelensky pentru că a ajutat pelerinii să ajungă la Uman și a cerut intervenția sa personală în numele evreilor blocați acum la granițe.
Zelenski, la rândul său, a spus că se așteaptă ca Israelul să ajute mai mult Ucraina și, dacă o va face, va facilita posibilitatea Ucrainei să găzduiască zecile de mii de oameni așteptați să sosească în Uman.
Zelensky a fost mai târziu mișcat să-l audă pe rabinul Teitelbaum, rabinul orașului vestic Hmelnițki, ca reprezentant al tânărului iudaism din țară.
Teitelbaum, care vorbește fluent limba ucraineană, a spus că locuiește în țară de aproximativ cinci ani, timp în care a avut doi copii, și a spus că s-a conectat cu țara și cu oamenii, nu simte niciun antisemitism și se bucură de drepturi civile depline și de libertatea religioasă și de cult, așa cum există doar în câteva țări.
La sfârșitul întâlnirii, Zelensky a emis un comunicat în care se menționează: „În ajunul Anului Nou evreiesc m-am întâlnit cu reprezentanți ai comunității ucrainene, luptători și rabini. Vă mulțumim că susțineți țara noastră și că ne doriți pacea. Pacea poate fi obținută doar prin victoria Ucrainei. Credem că vom putea restabili o pace justă și echitabilă în Ucraina cât mai curând posibil”.
Președintele federației, rabinul Stumbler, a declarat: „Mâine, sute de mii de evrei ucraineni vor sărbători Rosh Hashana și, fără îndoială, sprijinul pe care îl primim aici de la autorități va stimula mai mulți evrei să vină la sinagogile din cele 180 de orașe din Ucraina. Ne rugăm și sperăm ca anul care vine să fie un an de pace și liniște și un an de răscumpărare”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: