ISRAELMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Premierul israelian la CNN: „Aș fi dispus să iau în considerare beneficiile pentru palestinieni fără a pune în pericol pacea Israelului”

Prim-ministrul israelian Benjamin Netaniahu a fost intervievat de CNN și a spus clar că, dacă se aprobă beneficii pentru palestinieni ca parte a unui viitor acord cu Arabia Saudită – miniștrii de extremă dreaptă vor trebui să accepte decizia lui.

„Ei vorbesc și vorbesc, asta fac politicienii”, a spus Netanyahu în interviul pentru CNN.
Netanyahu a subliniat în interviu că el a fost cel care i-a adus împreună pe Smotrich și Ben-Gvir în guvernul său – și nu invers: “Ei mi s-au alăturat mie, nu eu lor.”
În ceea ce privește opoziția din cadrul Likud față de beneficiile pentru palestinieni, Netanyahu a spus: “Lăsați-i să spună ce vor, suntem un partid democratic. Când vor vedea pachetul final pe care îl vom aduce, cred că toată lumea îl va sprijini.”
Netanyahu a fost întrebat de mai multe ori dacă s-a angajat să onoreze o hotărâre a Înaltei Curți împotriva legilor adoptate de guvernul său, dar, la fel ca într-un interviu online anterior, a refuzat să răspundă. “Trebuie să știm dacă Curtea Supremă se angajează să nu interfereze cu o lege fundamentală”.
Într-un alt interviu acordat Fox News, Netanyahu a declarat că există oportunități limitate pentru un acord cu saudiții și că vizează un acord în câteva luni.
“Cred că ne apropiem de un acord cu Arabia Saudită pe zi ce trece. Avem o fereastră limitată de oportunități pentru a ajunge la un acord în lunile următoare, altfel procesul ar putea dura ani de zile.”
Întrebat dacă statul Israel ar fi de acord să acorde beneficii palestinienilor ca parte a acordului, Netanyahu a răspuns: “Cred că palestinienii ar trebui să facă parte din proces, dar să nu aibă drept de veto asupra acestuia. Aș fi dispus să iau în considerare beneficiile pentru palestinieni fără a pune în pericol pacea Israelului”.
El a susținut că “motivul pentru care timp de un sfert de secol nu a fost semnat niciun acord de pace cu statele arabe este pentru că acestea au dorit întotdeauna să implice palestinienii. Acordurile Abraham s-au născut din faptul că, pentru prima dată în 25 de ani, am ocolit palestinienii și am vorbit direct cu Emiratele Arabe Unite”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d