EVITA ȘTIRUISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Evita Știru: Sportul deasupra politicii

Evita Știru

Nu este un secret, că în prezent, principalul proiect al premierului israelian Beniamin Netanyahu este acela de a semna un acord de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită, a 5-a țară ca mărime din Asia, a 2-a din lumea arabă, țară cu care Israel nu are relații diplomatice.

Acesta a fost unul din subiectele fierbinți ale întânirii dintre Netanyahu și președintele SUA, Joe Biden din 21 septembrie, cu ocazia prezenței celor doi oameni de stat la Adunarea Generală ONU de la New York. Problemele legate de acest acord sunt multiple și nu simple. Cât timp vor dura tratativele, vor fi încununate de succes ?
Întrebări la care nimeni nu cunoaște răspunsul.
Nu despre aceste aspecte doresc să informez, ci despre faptul că încă o dată s-a dovedit că sportul nu ține cont de politică ( nu întotdeauna) și se ridică deasupra ei.
În perioada 4-17 septembrie, Arabia Saudită a găzduit Campionatul Mondial de Haltere la care au luat parte reprezentanți ai 114 țări, printre care și Israel.
S-a scris o adevărată pagină de istorie, când steagul alb-albastru al Israelului a fluturat în sala verde a complexului sportiv Prince Faisal din Ryad, capitala Arabiei Saudite.
Delegația țării noastre a fost compusă din 4 atleți, două femei și doi bărbați.
Iată câteva din impresiile lui David Litvinov, unul dintre cei patru sportivi :

„ Nu suntem primii israelieni care au călcat pe pământul Saudiei (oameni de afaceri, ziariști, politicieni au vizitat țăra cu diferite misiuni n.n.), dar suntem primii care au colaborat deschis cu saudiții, fără să ascundem steagul alb-albastru la evenimentele oficiale la care am participat. La început, am simțit din partea gazdelor o oarecare nesiguranță, poate chiar o slabă frică de a intra în vorbă cu noi; după câteva zile totul s-a schimbat. Ne-am dat seama că între noi și locuitorii Saudiei sunt mai multe asemănări decât diferențe. Ne-am bucurat de o atitudine minunată și de o ospitalitae perfectă din partea saudiților. Sportivii noștri au muncit mult, au obținut rezultate bune care au situat însă Israelul sub top 30. Haltere nu este deocamdată un sport popular în țara noastră dar participarea la Campionatul Mondial era obligatorie pentru cei care visează să obțină calificarea la Olimpiada Paris 2024. Nu ne oprim aici și vom fi prezenți în decembrie la o competiție găzduită de Qatar, țară care de asemenea nu are relații diplomatice cu Israel ”.
Deci afirmăm iar, ca în titlu: Sportul se află deasupra politicii! (Evita Știru, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: