ISRAELMAGAZINRELIGIE

A ajuns în Israel CODEX SASSOON – Cea mai veche Biblie ebraică (VIDEO)

„Codex Sassoon”, cea mai veche Biblie ebraică completă (veche de aproximativ 1.100 de ani), a ajuns în Israel joi, chiar înainte de Simhat Torah – sărbătoarea bucuriei Torei, care marchează sfârșitul sărbătorii Sukkot.

Prețiosul pergament a călătorit de la New York cu un zbor El Al, unde a fost așezat în cel mai sigur loc, în cabina de pilotaj a aeronavei.
După aterizare, pilotul, Amos Aladag, a scos el însuși cartea din avion.
Codex Sassoon a fost întâmpinat la ieșirea din avion de o serie de personalități special selectate, printre care Avigdor Kahalani, eroul Războiului de Yom Kippur, a cărui 50-a aniversare este marcată săptămâna aceasta, Ofir Haim, antrenorul de fotbal al echipei U-21 a Israelului, și mai mulți jucători ai echipei.
Sosirea pergamentului în Israel marchează sfârșitul unei călătorii interesante care a început cu descoperirea sa surprinzătoare în 1929 și cu licitația sa de anul trecut.
Codexul, care datează de la sfârșitul secolului al IX-lea și a cărui soartă a rămas necunoscută timp de sute de ani, a fost dezvăluit publicului în martie anul trecut, timp de o săptămână, la Muzeul Anu al Poporului Evreu din Tel Aviv, ca parte a unui turneu internațional organizat de Sotheby’s în vederea pregătirii vânzării sale.
În mai 2023, a avut loc o licitație la New York, în cadrul căreia președintele consiliului de onoare al muzeului israelian, ambasadorul Alfred Moses, a cumpărat codexul la un preț record pentru un manuscris, de 38 de milioane de dolari. El l-a donat apoi muzeului, unde va fi acum expus permanent.

Acesta este cel mai vechi și mai complet codex al Bibliei existent (o carte care a fost copiată și legată în modul în care o cunoaștem astăzi, pagină după pagină pe ambele părți).
Înainte de apariția primelor codice, Biblia era copiată pe suluri.
Codexul Sassoon își datorează numele celui mai faimos proprietar al său, David Suleiman Sassoon (1880-1942), care deținea cea mai impresionantă colecție privată de manuscrise ebraice și evreiești din lume. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: