ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Ambasadorul Armeniei în Israel: „Ultimul atac din Nagorno-Karabah a fost alimentat de arme israeliene”

Ambasadorul Armeniei în Israel, Arman Akopian, a fost invitatul emisiunii agenției de știri israeliene ”i24NEWS”, pe fondul unui exod fără precedent al armenilor din Nagorno-Karabah, după un blitz militar al Azerbaidjanului.

Diplomatul a denunțat în esență utilizarea armelor israeliene în conflict.
„Avem motive să credem că armele israeliene au fost folosite foarte eficient și au contribuit la rezultatul celui de-al doilea război din Karabah”, a declarat Arman Akopian.
Ambasadorul a spus că răspunsul israelian la aceste acuzații a fost departe de a fi satisfăcător.
„Când am vorbit cu guvernul israelian despre problema acestor arme, am auzit comentarii precum „business is business” sau că vânzarea de arme către Azerbaidjan nu exprimă „nimic personal” împotriva Armeniei. Dar toate acestea sunt departe de a fi convingătoare pentru noi”, a declarat ambasadorul.
Cu toate acestea, el și-a exprimat satisfacția față de anumite inițiative israeliene, cu expresii de solidaritate atât publice, cât și private.
El a salutat sosirea unei delegații israeliene de 14 medici la Erevan pentru a ajuta la tratarea persoanelor rănite de arsuri în urma exploziei de la un depozit de combustibil, descriind-o ca fiind „un bun exemplu de cooperare și sprijin reciproc”.
„Statul Israel este încă departe de a ajunge din urmă poporul Israelului”, a remarcat el.
Referindu-se la recenta ofensivă fulgerătoare din Nagorno-Karabah, descrisă de guvernul azer ca fiind o „operațiune antiteroristă”, ambasadorul armean a declarat că a fost un „atac brutal comis împotriva unor cetățeni pașnici”.
Arman Akopian a mai afirmat că Azerbaidjanul a creat condiții care au făcut imposibilă viața etnicilor armeni în Nagorno-Karabah, ceea ce a dus la un „exod fără precedent din țara lor natală”. Sincer, nu văd nicio posibilitate ca ei să se întoarcă în viitor”, a adăugat el.
Întrebat despre Iran, dușmanul comun al Israelului și al Azerbaidjanului, ambasadorul a evitat întrebarea: „Nu vreau să implic Iranul în această problemă, pentru că nu are nimic de-a face cu ea”, a spus el, afirmând că problema este legată de armele israeliene.
El s-a referit în special la „sutele de zboruri către și dinspre Israel și Azerbaidjan” care transportă arme. „Aceste zboruri nu aterizau în capitala Baku, ca de obicei, ci în al doilea oraș din Azerbaidjan, Ganja, la nord de Nagorno-Karabah”, a spus el.
„Avem motive foarte puternice să credem că ultimul atac asupra populației din Nagorno-Karabah a fost, din păcate, alimentat de arme israeliene”, a reiterat Arman Akopian.
Întrebat despre vandalizarea recentă a singurei sinagogi din Armenia ca represalii împotriva Israelului, ambasadorul a reiterat că acest act a fost condamnat cu fermitate de Erevan și că în țara sa nu există „antisemitism”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: