LUMEA DE AZIMAGAZIN

Prințul Bernhard al Olandei – NAZIST!

Prințul olandez Bernhard a fost într-adevăr membru al partidului nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat guvernul olandez, confirmând un raport publicat joi de BBC.

Acest anunț vine în contextul în care cardul de membru NSDAP (partidul nazist) al prințului a fost identificat în arhivele americane de către Gerard Aalders, un cercetător olandez.
De-a lungul vieții sale, Bernhard de Lippe-Biesterfeld a negat acuzațiile privind implicarea și apartenența sa la partidul lui Hitler.
Regele Olandei, Willem-Alexander, a reacționat la această știre, afirmând că este „conștient de rolul și poziția Casei de Orange-Nassau în istoria regatului”.
Gerard Aalders, care a inițiat dezvăluirea în presă în 1996, găsise cardul de membru al Partidului Nazist al prințului în arhivele unui site al unei universități americane, dar fusese criticat pentru încercările sale anterioare de a-l scoate la lumină.

Gerard Aalders

Postând pe X în această săptămână o fotografie a celebrei dovezi care îl acuză pe prinț, istoricul a scris pe Twitter: „Prințul Bernhard a mințit până la capăt în legătură cu trecutul său nazist”.


În 2010, istoricul Annejet van der Zijl a găsit, de asemenea, o copie a cardului său de membru în arhivele germane, care arată că prințul Bernhard s-a alăturat NSDAP în 1933, anul în care Hitler a venit la putere în Germania.
Prințul Bernhard, care s-a căsătorit cu o prințesă olandeză în 1937, a escortat familia regală în exil în Anglia atunci când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, serviciile de securitate britanice se fereau de prinț, suspectându-l de dublă loialitate față de Germania.
În ciuda acestor îngrijorări, prințul a fost numit șef al forțelor de rezistență olandeze în 1944 și a fost onorat ca pilot de război în cadrul Forțelor Aeriene Britanice.
BBC a relatat că Bernhard a recunoscut în 1971 că a participat la serviciul de securitate Sturmabteilung și la Schutzstaffel (SS), spunând că „la început trebuia să participi puțin într-un fel sau altul, pentru că a te opune naziștilor era periculos”.
Cu toate acestea, el a susținut de-a lungul întregii sale vieți că nu a fost în niciun fel un fost nazist, declarând chiar în 2004: „Aș putea jura cu mâna pe Biblie că nu am fost niciodată nazist”.
Născut în 1911, prințul Bernhard a murit în 2004.
Când soția sa a devenit regină a Țărilor de Jos în 1948, el a devenit prinț consort și a rămas astfel până la abdicarea ei în 1980.

Este tatăl reginei Beatrix și bunicul actualului rege Willem-Alexander. (Anima News)

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: