ISRAELMAGAZIN

Israel în război / Liana Herman: Profund îndurerat, tineretul israelian nu cedează și se mobilizează (ATENȚIE! Text cu profund impact emoțional)

Liana Herman

Am trecut pe strada Ibn Gvirol din Tel Aviv în zona London Ministor. Văd de-a lungul străzii (pe care nu ai voie să oprești mașina nici pentru o clipă) zeci de mașini, tendere, jeep-uri parcate, unele pe trotuar.

Foto: Liana Herman

La câțiva metri stăteau la coadă zeci de tineri, fete și băieți.
Imaginea m-a aruncat înapoi cu zeci de ani când la gostatul din cartier se forma o coadă asemănătoare dacă „veneau” pui de Crevedia.
Nu, aici nu veneau nici un fel de pui. Aici tinerii stăteau la coadă ca să se înscrie voluntari în sprijinul familiilor care au supraviețuit măcelului și a soldaților care ne apără sudul țării de bestiile care ne-au decimat și ne-au ars copiii, părinții și bunicii în sâmbăta trecută.

Foto: Liana Herman

Apoi i-am văzut în acțiune. Cărau cu brațele lăzi cu legume, carne, fructe, haine și le înăarcau în mașini care, tot cu șoferi voluntari, plecau spre localitățile distruse (unele arse complet împreună cu majoritatea locuitorilor).

Foto: Liana Herman
Foto: Liana Herman

Unii își ștergeau în grabă fruntea de sudoare și cereau din mers de la colegi o gură de apă. Erau ca pe bandă rulantă. Am făcut câteva poze plângând.
Ăsta este Israelul pe care l-au visat străbunii noștri, Israelul cel frumos.

Foto: Liana Herman

Și iarăși mi-au trecut prin minte imagini de pe vremea când fata mea, în uniformă, pleca zilnic la 5 dimineața ca să prindă combinația autobuz-tren-autobuz și să ajungă la Ramle unde a fost șefă de cabinetîn armată. timp de doi ani. Și alte imagini în care eu puteam să fiu mama unei fete care a fost batjocorită și arsă la serbare sau a unei soldate care a fost împușcată în timp ce dormea…
Și când revin la realitate, le văd pe fetele astea care își pun toate energiile la bataie din REAL patriotism.
Și-mi aduc aminte de finalul unei poezii (nu știu cum se intitula) pe care am recitat-o la serbarea de sfârșit de an în clasa întâia primară și al cărui sens l-am priceput mult mai târziu: „Vai, vai dragi copii / Numai mamă sa nu fii”. (Liana Herman, corespondent Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: