ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Israel în război / Biden lui Netanyahu: „Se pare că nu sunteți responsabil pentru explozia de la spitalul din Gaza”

Prima vizită istorică a președintelui american în Israel are loc în timpul unui război umbrit de furtuna exploziei de la spitalul din Gaza și de indignarea internațională împotriva Israelului, în pofida prezentării dovezilor în fața lumii că nu a fost vorba de un atac al Țahal, ci de o rachetă eșuată a Jihadului Islamic.

Președintele american Joe Biden a aterizat pe aeroportul Ben Gurion în această dimineață (miercuri) pentru o vizită rapidă de câteva ore, în cadrul căreia va discuta despre campania împotriva Hamas cu premierul Benjamin Netanyahu și miniștrii din cabinetul de război. Biden a declarat că acceptă versiunea israeliană privind explozia din spital, așa cum a fost publicată de Israel.
La aeroport, el a fost întâmpinat de Netanyahu și Herzog, cu care s-a îmbrățișat imediat ce a coborât din avion. Președintele Herzog i-a spus: „Bine ați venit, domnule președinte, fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru apărarea Israelului”.
La începutul declarației sale, înainte de întâlnirea pe care au avut-o într-un hotel din Tel Aviv, Netanyahu l-a salutat pe Biden: „Vă mulțumesc pentru că ați venit și pentru sprijinul dvs. continuu în aceste vremuri dificile. Am văzut sprijinul dvs. în fiecare zi, în eforturile și cooperarea dvs. de la începutul acestui război”.
În cuvintele sale, Netanyahu a subliniat necesitatea de a învinge Hamas în Gaza. „Hamas a ucis copii în fața părinților lor, a ars oameni de vii. Imaginați-vă, domnule președinte, frica și panica acelor copilași în acele momente.
Pe 7 octombrie, Hamas a ucis 1.400 de israelieni, poate chiar mai mulți. Ați spus, pe bună dreptate, că Hamas este mai rău decât SI, iar cancelarul german care a fost aici ieri a spus că ei sunt noii naziști. Amândoi aveți dreptate. Lumea trebuie să fie unită pentru a învinge Hamas.”
Președintele Biden a spus în declarația sa: „Am vrut să fiu aici pentru un motiv simplu: pentru a face cunoscut poporului din Israel și lumii că Statele Unite sunt alături de Israel. Secretarul de stat a fost aici, dar eu am vrut să vin personal și să clarific acest lucru.”
În ceea ce privește Hamas, președintele a declarat: „Au ucis peste 1.300 de persoane. Au ucis, au masacrat, inclusiv 31 de americani, și au luat ostatici mulți oameni, inclusiv copii. Este de neimaginat. Este un rău și o oroare care face ca SI să pară mai bun sau mai rezonabil.”
Biden s-a referit la explozia din spitalul din Gaza și, din cuvintele sale, se pare că a acceptat versiunea Israelului potrivit căreia explozia a fost cauzată de o lansare eșuată a Jihadului Islamic. „Sunt foarte întristat și supărat de explozia de la spital. Din ceea ce am văzut și am înțeles, a fost făcută de alții, nu de voi. Dar sunt mulți oameni care nu sunt în siguranță, așa că va trebui să depășim acest lucru”, a explicat Biden.
El a încheiat cu un mesaj adresat cetățenilor din Israel: „Curajul și angajamentul vostru sunt incredibile, sunt mândru să mă aflu aici”.
Netanyahu și Biden s-au întâlnit mai întâi cu o echipă restrânsă de consilieri, premierul incluzând pe ministrul Ron Dermer și pe liderul Adunării Naționale, Tzachi Hanegbi, iar președintele pe consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, și pe secretarul de stat Anthony Blinken.
Această întâlnire a durat de două ori mai mult decât era prevăzut inițial, adică mai mult de o oră.
În jurul orei 13.30, a început o altă întâlnire – în timpul căreia, alături de Netanyahu și Biden, au luat parte la discuții și ceilalți membri ai „cabinetului de război” restrâns, și anume ministrul Apărării, Yoav Galant și miniștrii Benny Gantz și Gadi Eisenkot, precum și președintele Shas, Aryeh Deri, șeful Statului Major al prim-ministrului, Tzachi Braverman, secretarul militar general al prim-ministrului, Avi Gil, și ambasadorul Israelului în Statele Unite, Mike Herzog.
Chiar înainte de remarcile lui Biden la începutul reuniunii, agenția de știri israeliană Ynet a aflat în această dimineață din surse americane și israeliene că SUA au acceptat versiunea israeliană privind explozia din spital.
Reacțiile declanșate de acest atac au perturbat planurile sale pentru o întâlnire ulterioară în Iordania cu regele Abdullah, președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sisi și președintele Autorității Palestiniene Abu Mazen, toate acestea fiind anulate.
Aseară, înainte de a decola spre Israel, Biden a declarat că va veni în Israel „pentru a-și arăta solidaritatea față de acest atac terorist brutal”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: