ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Egipt: Lideri mondiali la un summit pentru pace / Israelul a fost absent de la summit

Egiptul a organizat astăzi, sâmbătă, un summit de pace privind criza din Gaza, dar experții regionali au fost pesimiști că reuniunea va reuși să facă prea multe pentru a detensiona situația și a proteja civilii.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-a aflat în capitala egipteană pentru summitul de pace de la Cairo, la care au participat reprezentanți din 34 de țări și trei organisme ale Națiunilor Unite și internaționale.
Israelul a fost absent de la summit.
Mai mulți alți lideri din regiune au sosit la Cairo, printre care regele Abdullah al Iordaniei, președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa, emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, prințul moștenitor al Kuweitului, Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.
Sosirile la summit au fost transmise în direct la televiziunea egipteană.
Au sosit și alți lideri mondiali, printre care președintele sud-african Cyril Ramaphosa, premierul spaniol Pedro Sánchez, premierul italian Giorgia Meloni, ministrul german de externe Annalena Baerbock și ministrul britanic de externe James Cleverly.
Președintele egiptean Abdel-Fattah El-Sisi, care a ținut un discurs de deschidere a summitului, a inițiat reuniunea cu privire la situația din Gaza, invitând liderii regionali și internaționali la Cairo pentru a participa la o încercare de a rezolva criza.
Un politolog de rang înalt a minimizat speranțele unui progres.
Dalia Dassa Kaye, membru senior al Centrului Burkle pentru Relații Internaționale de la UCLA, a declarat pentru CNN: „Mă îndoiesc că vom vedea rezultate concrete foarte imediate”, dar a adăugat: „Este clar că egiptenii și alții din regiune simt nevoia de a arăta un fel de orizont diplomatic”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: