LifestyleLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Milionarii Hamas: Au făcut avere din tuneluri și dețin proprietăți imobiliare în valoare de milioane de dolari / Află cine este ”Pisica cu nouă suflete”

Conform tuturor semnalelor, intrarea terestră în Gaza se apropie, iar soldaților israeliene le poate fi greu să observe, dar sub străzile Fâșiei Gaza, cea săracă, trec conducte pline de bani.
În timp ce Gaza este considerată una dintre cele mai sărace regiuni din lume, liderii săi se bucură de o viață luxoasă, adesea cu averi de milioane sau miliarde de dolari.

Gaza suferă de o rată a șomajului de peste 60%. În 2022, PIB-ul pe cap de locuitor în Gaza era estimat la 1.257 de dolari SUA, aproximativ un sfert din PIB-ul pe cap de locuitor în Iehuda și Shomron ( Cisiordania) (estimat la 4.458 de dolari), potrivit unui raport emis de Banca Mondială.
Aceste cifre fac din Fâșia Gaza unul dintre cele mai sărace locuri din lume.

Mulți atribuie creșterea economică limitată a Fâșiei blocadei israelo-egiptene care a intrat în vigoare în 2007 și a impus restricții asupra mărfurilor care intră sau ies din Fâșie.
Cu toate acestea, acest argument ignoră o problemă fundamentală pentru situația din Fâșie, și anume cea care este reprezentată de bogăția conducerii palestiniene.
Conducerea Hamas și-a construit bogăția în principal prin industria tunelurilor în plină expansiune, oficialii Hamas impunând taxe, de obicei 20%, pentru toate bunurile introduse ilegal prin tuneluri.

În ciuda secretului tunelurilor în sine, rolul lor în îmbogățirea Hamas și a susținătorilor săi nu a fost mult timp un secret.
Astăzi, mai mult de jumătate dintre locuitorii din Gaza trăiesc în sărăcie severă, dar deja în 2012 s-a raportat că în Gaza trăiesc aproximativ 600 de milionari care și-au făcut avere datorită sutelor de tuneluri subterane de-a lungul graniței dintre Fâșia Gaza și Egipt.
Ziarul Al Monitor a definit atunci comerțul cu tuneluri drept un factor care „a dat naștere unei noi clase de oameni bogați care au reușit să acumuleze o avere uriașă într-o perioadă scurtă de timp” (conform revistei De Tower).
Mulți dintre membrii de rang înalt ai organizației teroriste care controlează Gaza mențin un profil public scăzut, iar unii dintre ei și-au petrecut o perioadă considerabilă din viață evitând tentativele de lichidare din partea Israelului.
Ani de zile, bogăția lor a fost, de asemenea, considerată un mister. Astăzi, se știe deja destul de multe despre modul în care cei născuți și crescuți în lagărele de refugiați s-au transformat în magnați recluși, dar din moment ce organizația teroristă a șocat Israelul cu cel mai mortal atac lansat vreodată din Gaza, întrebările au apărut din nou.

Copiii lui Haniyeh profită de privilegii

La câteva ore după izbucnirea atacului Hamas asupra Israelului, liderul Hamas și cel care trage sforile, Ismail Haniyeh (61 de ani), a fost văzut, într-o înregistrare video, sărbătorind invazia din biroul său luxos din capitala Qatarului, în timp ce el și alți înalți oficiali Hamas au aplaudat fericiți înainte de a se prosterna pe podea, lăudându-l pe Allah (conform Times of Israel).
În lunga sa perioadă ca înalt oficial Hamas, Zabr Haniyeh, care în 2017 a fost ales șef al biroului politic al organizației, a acumulat o avere impresionantă, iar în ultimii ani (din 2019) locuiește în Qatar.

Averea sa netă exactă este necunoscută, dar actualmente este estimată la cel puțin 5 milioane de dolari.
Haniyeh, care în 2018 a fost desemnat terorist de către Departamentul de Stat al SUA, a dobândit proprietăți impresionante de-a lungul anilor.
În 2010, Haniye a achiziționat un teren cu o suprafață de 2.500 de metri pătrați în Rimal, un cartier de coastă din Gaza, lângă tabăra de refugiați Shatti unde a copilărit, pentru 4 milioane de dolari. El a înregistrat terenul pe numele fiul său, potrivit revistei egiptene Rose Al-Yusuf.
De atunci, conform informațiilor, Haniye a cumpărat case suplimentare și le-a înregistrat, de asemenea, pe numele unora dintre cei 13 copii ai săi.
Unul dintre fiii săi este chiar cunoscut în Gaza ca Abu al-Akerat, sau „tatăl imobiliarului”.
Privilegiile statutului lor sunt exploatate de copiii lui Haniyeh în interiorul Fâșiei, dar și în exterior.
De când a obținut un pașaport turcesc, datorită căruia vine și pleacă din Gaza, fiul investește în proprietăți în Turcia (conform raportului), și astfel s-a alăturat afacerii. gratuit.
În urmă cu doi ani, Jerusalem Post a raportat că informațiile indicau că de la începutul anilor 2000 până în 2018, Hamas a controlat aproximativ 40 de companii comerciale în Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania, Algeria și Sudan.
Potrivit raportului, majoritatea companiilor implicate sunt din sectorul imobiliar și al infrastructurii.”
„Hamas a ales să își gestioneze portofoliul secret de investiții în Turcia din cauza sistemului financiar slab al țării, care îi permite să-și ascundă spălarea banilor și încălcările fiscale față de organismele de reglementare”, a raportat Double Check. Raportul este despre spălarea activelor în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari.

Conglomerat imobiliar și financiar în Golful Persic

Haney nu este singur. Spre sfârșitul anului trecut, din ce în ce mai mulți oficiali de rang înalt al Hamas au înlocuit Gaza cu hoteluri de lux în Beirut, Doha și Istanbul (a informat Times of Israel la acea vreme), unde își mențin o viață de lux pe care oamenii din Gaza – pe care pretind că o reprezintă – nu ar îndrăzni să viseze în cele mai nebunești vise ale lor.
Persoana care conduce Hamas în Fâșia Gaza, Yahya Sinwar (60 de ani), a acumulat și o avere considerabilă, estimată la 1-3 milioane de dolari potrivit BBC.

Sinwar, care s-a născut în tabăra de refugiați Khan Yunis în timpul stăpânirii Egiptului în Fâșia Gaza, este fondatorul serviciului de securitate Hamas.
Deși în 1988 a fost condamnat la patru condamnări pe viață, a fost eliberat în acordul Shalit și a revenit la poziția sa de lider senior al organizației.
În 2017 a fost numit liderul Hamas în Fâșia Gaza.
În afară de ei, există cineva care este cunoscut de palestinieni drept „Creierul”, iar de israelieni drept „Pisica cu nouă suflete”, iar acum și ca cel care a plănuit cel mai recent atac terorist alături de Niyyah.
De ani de zile, Muhammad Daf a fost considerat unul dintre cei mai căutați oficiali Hamas din Israel și unul dintre cei mai evazivi.
Până în prezent, au fost publicate în total trei fotografii cu Def: una datează de aproximativ 20 de ani, în a doua este mascat, iar în a treia este vizibilă doar umbra lui.

Daf (58 de ani, născut Muhammad Masri), care conduce Brigăzile Ezz Al-Din Al-Ksam, aripa militară a mișcării Hamas, și-a primit porecla datorită faptului că a eludat șapte tentative de asasinat israeliene, ultima în 2021. Potrivit surselor media, de la 1 iunie 2023, valoarea netă estimată a lui Def este de aproximativ 5 milioane de dolari.
Khaled Mashal (67 de ani), care s-a născut în Silwad în Cisiordania, pe atunci sub control iordanian, a jucat și el un rol central în organizația teroristă.

Deja în 1992, Mashal a fost un factor principal în stabilirea nucleului conducerii Hamas și, în cele din urmă, a ajuns la vârf. Ca și Haniyeh și alții, el trăiește și astăzi în Qatar și este cunoscut drept cineva care și-a investit o mare parte din avere în bănci egiptene și în proiecte imobiliare din țările din Golful Persic, ceea ce a dus la o acumulare masivă de capital.
El este considerat unul dintre cel mai bogat, averea sa personală a fost estimată în urmă cu un deceniu la câteva miliarde conform publicațiilor din țările arabe, iar astăzi este evaluată la 5 miliarde de dolari.
Adjunctul lui Mashal, dr. Musa Abu Marzouk, care a fost considerat anterior omul numărul 2 în Hamas, și-a stabilit de mult poziția pe lista magnaților organizației.

La începutul anilor 1990, Marzouk a început o campanie de strângere de fonduri în SUA printre musulmani bogați și, în același timp, a înființat mai multe instituții bancare, conform col. (rez.) dr. Moshe Elad, lector la Departamentul pentru Orient Mijlociu de la Colegiul Academic din Western Galilee. Potrivit acestuia, Marzouk însuși a devenit un conglomerat de 10 întreprinderi financiare care acordă împrumuturi și fac investiții.

Mijloacele de eludare a sancțiunilor internaționale: cripto

Pe lângă industria taxelor de tunel, o rețea globală de finanțare și afaceri internaționale, înalți oficiali Hamas au găsit o modalitate de a evita sancțiunile internaționale – criptomonede, a raportat recent Reuters.
Matthew Levitt, un expert american în combaterea terorismului, a estimat într-un interviu acordat Reuters că cea mai mare parte a bugetului Hamas, care este de peste 300 de milioane de dolari, provine din impozitele pe afaceri, precum și din Iran, Qatar și organizații caritabile.
Hamas, care este sancționat de SUA și Marea Britanie, de exemplu, ca organizație teroristă, se ocupă din ce în ce mai mult cu criptomonede pentru a evita restricțiile internaționale, a spus Levitt la acea vreme.
Tom Robinson, co-fondatorul firmei de cercetare blockchain Elliptic, a declarat pentru Reuters că Hamas a fost bun la „folosirea criptomonedei pentru a finanța terorismul”.
Astfel, după luptele din mai 2021, adresele cripto controlate de Hamas au primit peste 400.000 de dolari, a declarat TRM Labs pentru Reuters.
Însă, potrivit raportului, după mai multe pierderi în acest an și ca urmare a capacității de a urmări tranzacțiile în sistemul de conturi Cryptocurrency, înalți oficiali Hamas au spus că vor sta departe de aceste monede. Este probabil ca pierderile în cripto să fie ușor compensate datorită sprijinului Iranului, care a crescut semnificativ finanțarea anuală pentru aripa militară a Hamas în ultimul an de la 100 de milioane de dolari la aproximativ 350 de milioane de dolari. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: